Mentre l'independentisme s'ha unit, momentàniament, aquest matí en l'ofrena al monument de Rafael Casanova i després en un acte d'Òmnium que ha reunit tant al Govern com als partits independentistes i els comuns, la dreta unionista espanyola ha carregat contra la Diada mentre han aprofitat per furgar en les diferències entre els socis del Govern, intentant debilitar tot el moviment. El més dur ha estat Joan Garriga, portaveu de Vox i diputat al Parlament, que ha assegurat que l'11 de Setembre no és la Diada de tots els catalans, sinó que només pertany als "separatistes" que divideixen la societat de Catalunya. 

Vox furga en la divisió entre ERC i Junts 

Anant més enllà, però, ha aprofitat la divisió entre ERC i Junts, que aquesta Diada s'ha fet notar més que mai en gran part per l'absència del president Aragonès en la manifestació de la Diada 2022. En aquest sentit, el polític ultra ha ironitzat que, "com que el separatisme és divisió, està provant la seva pròpia medicina aquest 11 de Setembre: ells també estan enfrontats. Els traïdors cada cop són més i els botiflers, també", ha fet befa Garriga, recordant que es tractarà de la Diada més desunida dels últims anys. "Mentrestant, PSOE i PP baixen de l'hort. Els socialistes amb les seves taules de traïció i els populars amb la fórmula experimental del catalanisme constitucional", ha criticat el portaveu de Vox, que ha assistit a l'ofrena floral de Somatemps, un col·lectiu d'extrema dreta.

 

 

La Diada de la indiferència, segons el PP 

Per la seva part, Alejandro Fernández no ha volgut reduir l'11-S a l'independentisme, però ha lamentat que "la ciutadania no es mereix una Diada constantment de confrontació o d'insults". "Abans només ens insultaven a aquells que no som separatistes i ara s'insulten, fins i tot, entre ells", ha afegit, quelcom que demostra, segons el president dels populars, que el procés és divisiu i que "destrueix tot el que toca". "Amb deu anys hem passat de Diades d'hostilitat, després de cansament i ara d'indiferència. Molts catalans estan tips", ha dit. Fernández ha fet aquestes declaracions des del barri de la Barceloneta de la capital catalana que, segons ha dit, reflecteix millor la "Catalunya real".

El PP no ha assistit a l'ofrena al monument de Rafael Casanova, com sí que ha fet, per exemple, el PSC, però el regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, ha participat en l'acte amb els seus companys del consistori i ho ha fet en representació del PP, tot i ser l'únic polític d'aquest partit que hi ha aparegut. Mentrestant, el president del PPC ha defensat una Catalunya on es defensin "els drets i llibertats de tots els catalans, pensin el que pensin". I ha demanat que hi hagi poders públics que apostin "per la concòrdia i no per la divisió, la confrontació i l'insult".

Ciutadans insisteixen en la Diada per Sant Jordi

Per la seva part, Ciutadans també han aprofitat la Diada per retreure al president Pere Aragonès que segueixi insistint en un referèndum d'autodeterminació per Catalunya, quelcom que va assegurar en el seu missatge institucional per la Diada, "després de 10 anys d'enredar". A més, s'ha referit a Pedro Sánchez, a qui li ha demanat que prengui nota després d'un discurs del president que els hi ha recordat al d'Artur Mas el 2012, segons ha exposat el seu líder a Catalunya, Carlos Carrizosa. Com sempre, i negant-se a celebrar la Diada de Catalunya l'11 de Setembre, Cs ha instal·lat una carpa a la capital catalana per insistir en una proposta que Diada rere Diada posen sobre la taula: que aquesta es passi a celebrar el 23 d'abril, dia de Sant Jordi.