Observant el que ha passat durant els últims dies, semblava una missió impossible. Però Òmnium Cultural se n'ha sortit: ha aconseguit aplegar el conjunt de l'independentisme en un acte polític de la Diada 2022. I ho ha fet sense retrets ni escridassades, malgrat la presència d'independentistes aplegats als voltants. Hi ha assistit el president Pere Aragonès, que no anirà a la manifestació de la tarda organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana, però també representants dels tres partits independentistes principals, dels dos sindicats majoritaris i fins i tot la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu. En la seva primera Diada com a president d'Òmnium, Xavier Antich ha volgut fer una crida dirigida al conjunt de l'independentisme, al qual ha exigit la necessitat de deixar enrere els enfrontaments i posar-se d'acord "urgentment". "Mentre no siguem capaços de teixir estratègies compartides, no podrem sortir de l'actual fase de paràlisi. Abans de consolidar aquesta tendència autodestructiva, hem de revertir-la", ha advertit.

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

🟡 Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

El discurs de Xavier Antich, contundent, ha volgut deixar palesa la voluntat de l'organització d'encetar un nou cicle polític, precisament a les portes del cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre. "El cicle que segueix a l'acumulació de forces de l'1-O ha de renovar-se. La història sempre funciona per cicles, i cinc anys després és hora de mirar endavant", ha defensat. El primer pas per assolir-ho, ha dit, és admetre que l'independentisme té "un problema", i aleshores ja pot començar a avançar "reconeixent la diversitat de l'independentisme i d'estratègies" i treballant per la unitat. "Aquí no sobra ningú. Com més gran és la lluita per l'objectiu comú, més forts som", ha defensat, en una evident apel·lació per evitar els retrets entre formacions polítiques i societat. A més, i a diferència del discurs de l'ANC, ha alertat que "no hi ha poble que pugui decidir el seu futur sense les institucions i els partits". Precisament, l'entitat liderada per Dolors Feliu aposta per "passar per davant" de les formacions polítiques i posar l'independentisme a mans de la gent.

 

Una crida a la conciliació que ha arrencat des del primer moment, quan Xavier Antich ha proferit al públic diverses preguntes retòriques: "En quin moment vam oblidar-nos de per què estem lluitant? Quan vam cedir a la temptació d'enfrontar-nos entre nosaltres en lloc d'enfortir-nos? Per què tanta energia per confrontar-nos amb qui tenim al nostre costat en lloc de qui tenim davant?", ha interrogat. Així, ha reconegut que actualment "no hi ha una estratègia compartida i un objectiu comú", la qual cosa provoca "desànim, desmobilització i molta desorientació", cosa que satisfà l'Estat perquè veu que l'independentisme està "paralitzat". Una situació que contrasta amb la de fa cinc anys, quan Catalunya va assolir una "acumulació de poder com mai", la més gran en 300 anys d'història, segons Xavier Antich. És davant d'aquesta realitat que el president d'Òmnium ha apostat per encetar "un nou marc estratègic" i deixar enrere totes aquelles fórmules que no han funcionat i han portat a l'estancament del present.

 

Acte d'Òmnium Arc de Triomf Diada Xavier Antich faristol forn / Foto: Montse Giralt.
Acte d'Òmnium / Foto: Montse Giralt

 

Junqueras, Borràs i l'ANC, entre el públic

Com cada any, Òmnium Cultural ha celebrat aquest migdia el seu acte polític de l'Onze de Setembre al passeig Lluís Companys, a les portes de l'Arc de Triomf, i ha reunit tots aquells que dies abans es tiraven els plats pel cap. Per part d'ERC hi han assistit el president Pere Aragonès, part dels seus consellers, Oriol Junqueras, Marta Vilalta o l'expresidenta Carme Forcadell. La delegació de Junts ha estat encapçalada pel vicepresident Jordi Puigneró, la presidenta suspesa del Parlament Laura Borràs, el conseller Jaume Giró i el secretari general Jordi Turull. També hi han assistit els cupaires Carles Riera i Dolors Sabater o Jaume Asens, president del grup d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats. La intervenció de Xavier Antich ha arrencat després d'una performance política i una intervenció musical de la cantant Gemma Humet, i s'ha fet amb tota la plana major de l'organització cultural acompanyant el seu president a l'escenari.

I hi ha estat Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, que ha protagonitzat durant els últims dies un enfrontament públic amb ERC, després que primer el president Aragonès i després el partit anunciessin que no serien a una manifestació que consideren "excloent". Feliu s'ha negat a la petició dels republicans de canviar el plantejament de la convocatòria, crítica amb els partits, i fins i tot ha arribat a qüestionar l'independentisme dels republicans. Però a l'acte d'Òmnium no hi ha hagut cap mena de retret. Tot ha estat cordialitat i bones cares.

Acte d'Òmnium Arc de Triomf Diada Aragonès, Cambray, Xavier Antich / Foto: Montse Giralt
Aragonès, Cambray, Junqueras, Puigneró i Antich / Foto: Montse Giralt