El president de la Generalitat , Pere Aragonès, ha assegurat en el discurs institucional que ha pronunciat amb motiu de la Diada que Catalunya tornarà a votar per decidir sobre el seu futur. “És inevitable”, ha subratllat. Això no obstant, no ha avançat cap proposta sobre com s’ha de concretar aquesta nova votació, més enllà d’assegurar que aquesta és l’única manera de resoldre el conflicte amb l’Estat i que es farà abans o més tard en funció de la força amb què compti l’independentisme.

 

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

1️⃣1️⃣ Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut de la Diada 2022

 

El president ha assegurat que “Catalunya serà el que la ciutadania decideixi, el que la gent vulgui”, i que els catalans han de poder escollir “entre un Estat obsolet, que no respon a les necessitats de la ciutadania com veiem, per exemple, cada dia amb el nefast i inacceptable servei de Rodalies de Renfe; o una República catalana amb totes les eines per fer més fàcil la vida de la gent amb tots els recursos per millorar la vida de tots i totes”.

Única via

Ha subratllat que és per això que Catalunya tornarà a votar perquè, segons ha afegit, és “la proposta més inclusiva, la que genera més consens, i perquè votant i oferint a la ciutadania la capacitat de decidir el futur del país, és l’única manera de resoldre el conflicte amb l’Estat”.

Catalunya votarà. Ho farà més tard o més d’hora en funció de la força que tinguem, però ho farà. Ho farem. És una qüestió bàsica de democràcia. I mai, absolutament mai, hi renunciarem. Mai, absolutament mai, renunciaré a què la ciutadania de Catalunya pugui decidir lliurement, pacíficament i democràticament el futur del país”, ha reblat.

Discurs des de Girona

El president ha pronunciat el seu discurs des del Fòrum Romà d’Empúries, considerat un dels patrimonis historicoculturals més rellevants de la Mediterrània. Ha estat el primer cop que el discurs institucional de la Diada es feia des de Girona.

En la intervenció, s’ha referit a aspectes concrets de la gestió de Govern com la gratuïtat de l’ensenyament infantil i la nova llei del català aprovada per evitar la imposició d’un 25% de castellà a les aules, així com a la resposta de l’executiu davant de l’amenaça de crisi econòmica aquesta tardor o les cuades del Covid.

Taula de diàleg

“Però les urgències del moment no ens han de fer oblidar que el conflictes polític amb l’Estat resta pendent de resoldre”, ha afegit. En aquest punt, sense citar explícitament en cap moment la taula de diàleg amb l’Estat, que ha provocat la divisió amb els socis de Govern, Aragonès ha celebrat que s’està “aconseguint retornar el conflicte cap a la política”, mitjançant acords per “facilitar la fi de la repressió, per acabar amb l’amenaça de la judicialització”. “I això és imprescindible per facilitar una negociació que abordi d’una vegada el fons del conflicte polític amb l’Estat: la necessitat de donar resposta a la voluntat majoritària, sòlida i transversal de la ciutadania de Catalunya que vol decidir amb llibertat el futur del país”, ha assegurat.

En el discurs Aragonès no fer cap referència a la polèmica que ha envoltat aquest any la convocatòria de la manifestació de la Diada a la qual no hi assistirà ni el president ni el seu partit. Això no obstant, ha obert i tancat la seva intervenció referint-se als actes de l’11 de Setembre i a les manifestacions de la Diada.

Ha començat fent una crida a la participació en els diferents actes que s’han organitzat arreu del país -“cadascú d’acord amb les seves pròpies conviccions amb la visió que tenim d’un país divers i plural, però amb tot l’entusiasme i tota la força”, ha puntualitzat-; i ha acabat recordant que les manifestacions de l’Onze de Setembre en reivindicació del dret a decidir i la independència. “Demà, com cada Onze de Setembre, Catalunya tornarà a demostrar que som una nació amb tot el futur per endavant, que ens mou la recerca del benestar, el progrés i la prosperitat de la ciutadania, que ens identifiquem amb la pluralitat i la diversitat del país, i que estem irrenunciablement compromesos amb decidir democràticament el futur de Catalunya”, ha assegurat Aragonès, que ha tancat la intervenció insistint que Catalunya tornarà a votar “a favor d’un futur on tot, absolutament tot, és possible”.