La decisió de Pere Aragonès de no participar a la manifestació de la Diada 2022 organitzada per l’ANC porta cua. Tot i haver-se produït una xiulada general a la classe política durant les ofrenes florals a Rafael Casanova d'aquest Onze de Setembre, el partit del president de la Generalitat, Esquerra Republicana, ha estat el més escridassat de tots aquest diumenge. Han estat també escridassats els comuns, el Govern i l’Ajuntament i Diputació de Barcelona, però no Junts per Catalunya. Les xiulades han arribat unes hores després que una comitiva d’ERC fos fortament escridassada al Fossar de les Moreres durant l’homenatge als herois de 1714.

🔴 Diada 2022, DIRECTE | Ofrena floral a Rafael Casanova

1️⃣1️⃣ Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut de la Diada 2022

"No ens confonguem d’enemic”, ha demanat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, un cop la seva formació ja havia alabat la figura de qui fou conseller en cap de Barcelona. La secretària general adjunta d’ERC va encarar-se a alguns manifestants a la vigília de la Diada, i avui ha demanat “transversalitat”. Han estat les grans crítiques cap a ERC al Fossar de les Moreres el que ha fet que Vilalta recordés que l’adversari dels catalans “és l’Estat espanyol”. “El tenim al davant”, ha insistit.

 

La portaveu d’Esquerra Republicana també ha dit que cal que els catalans votin sobre el seu futur polític en un altre referèndum diferent del de l’1 d'octubre. “Cal sumar responsabilitat, perseverança i determinació”, ha dit; a més d’apostar per un full de ruta que eixampli la base de l’independentisme. “Ens hem de saber transversals, diversos i plurals”, ha afegit.

 

Per la seva banda, la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha demanat a l’independentisme que surti al carrer per “mobilitzar-se”. Mentre ERC ha apostat perquè els catalans tornin a votar el seu futur a través d’un referèndum, la presidenta suspesa del Parlament ha demanat “defensar la llibertat”. Ha dit que l’Onze de Setembre és una data històrica pels catalans, perquè simbolitza l’inici d’una pèrdua de llibertats, però ha assegurat que els ciutadans d’aquest país poden tenir la força per convertir-la en una data de “recuperar llibertats”. Dit això, ha instat la ciutadania a mobilitzar-se “fins l’1-O”. Dit això, ha volgut també lamentar alguns comportaments de la nit anterior al Fossar de les Moreres, i ha apostat per una “Diada reivindicativa i pacífica com sempre”.

Aragonès, que també ha estat xiulat quan ha aparegut amb el seu govern, ha reivindicat “l’orgull” que significa pels catalans un dia com aquest, i s’ha mostrat “convençut” que Catalunya “tornarà a votar el seu futur col·lectiu” a través d’una consulta com la de l’1-O. Dit això, ha demanat la ciutadania que “s’expressi amb totes les conviccions”. El president de la Generalitat no participarà aquest diumenge a la tarda a la manifestació de l’ANC perquè considera que és una mobilització contra l’executiu que ell presideix.