Que la trucada amb Pedro Sánchez no faci creure a l'independentisme que retrocedeix. Amb aquest objectiu, el president de la Generalitat ha anunciat que l'endemà de Reis obrirà una ronda de contactes amb els grups parlamentaris i les entitats per avançar en un acord nacional que detalli com posar rumb "a l'exercici de l'autodeterminació en el termini més breu possible, la llibertat dels presos i l'amnistia i els drets". 

Així ho ha fet públic Quim Torra des de l'hemicicle del Parlament, en resposta a la CUP, que li ha traslladat la preocupació dels anticapitalistes pel fet que les negociacions obertes amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez acabin sent "un fre" en el camí cap a la independència. El diputat Carles Riera l'ha convidat a exposar "quins fets materials i verificables està fent per demostrar que no hi ha un retorn a l'autonomisme". 

L'anunci arriba amb les converses dels seus socis de govern, Esquerra Republicana, amb els socialistes per aconseguir pactar una taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat a canvi d'una abstenció que faciliti el retorn de Sánchez a la Moncloa. Uns contactes que han viscut un sotrac aquest dimecres, després que el socialista José Luis Ábalos hagi fet unes declaracions que han indignat els de Junqueras

Ja la setmana passada, Torra va advertir a ERC que no acceptaria renúncies en el camí per exercir el dret a l'autodeterminació, en una resposta airada al cap de files dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, que li havia demanat que col·laborés per aconseguir que la negociació arribi a bon port. 

Els tres camins que des de presidència contemplen per poder fer efectiu el compromís que els catalans votin un cop més sobre la independència són tres. Les dues opcions que menys probables són un referèndum pactat -que veuen inassolible- i un referèndum unilateral -una via que no els convenç-. La tercera alternativa, que és la que agrada més a Torra, és la de convocar unes eleccions plebiscitàries

ERC no en sabia res

Com ja va passar quan Torra va anunciar en seu parlamentària que la seva proposta per respondre a la sentència contra els líders independentistes és que els catalans votin sobre la independència abans que acabi el seu mandat, fonts d'ERC expliquen a ElNacional.cat que "ningú de govern no en sabia res", d'aquesta nova notícia, la de l'inici d'una ronda de contactes amb els partits. 

En qualsevol cas, en declaracions als mitjans de comunicació, la portaveu Marta Vilalta ha defensat que el seu grup "comparteix la necessitat" de celebrar aquests contactes. "Benvingut sigui".