Des del PSOE estan "convençuts" que ERC ha renunciat a la via unilateral. En aquests termes s'ha expressat el ministre i membre de l'equip negociador socialista José Luis Ábalos, que ha justificat que la "trobada" entre els dos partits és "part d'aquesta conclusió". Malgrat que ha defensat un acord com més aviat millor, ha admès que, malgrat algunes "especulacions" aparegudes en mitjans de comunicació, "realment no hi ha res" a aquestes altures. Que sigui abans del 31 de desembre és només un "propòsit", ha admès. "No depèn de nosaltres", ha reiterat.

En una entrevista a TVE aquest dimecres al matí, el secretari d'organització del PSOE ha subratllat els "avenços" amb els republicans sobre iniciar "un procés de diàleg polític que permeti que el conflicte que es viu a Catalunya tingui una via d'expressió democràtica que allunyi qualsevol decisió unilateral". Ha assenyalat que cal "trobar una via on aquesta diferència es pugui expressar sense bel·ligerància, amb respecte, amb reconeixement i sense negació dels projectes i propòsits de l'altra part".

Pel que fa a les dates del debat d'investidura, Ábalos ha recordat que aquesta setmana hi ha dates importants per als independentistes, com la resolució del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat, aquest dijous, o el mateix congrés nacional dels republicans, aquest dissabte. Aquest últim, però, ha assegurat que no és "determinant" en les converses entre socialistes i republicans. Ha confiat que "s'avantposi la realitat".

Pel que fa al contingut de les negociacions, el ministre de Foment en funcions ha explicat que han "dedicat molt de temps a provar de deixar clares les voluntats i propòsits i no mantenir un nivell d'enfrontament". En tot cas, ha garantit que, quan hi hagi un acord, serà "públic i conegut", i se'n donarà fe en un document per escrit, signat per les dues parts.