L'estira-i-arronsa entre els socis de Govern en el marc de les negociacions obertes per a la investidura de Pedro Sánchez ha dominat la sessió de control al president de la Generalitat. ERC ha aprofitat el seu torn de preguntes a Torra per fer una crida a JxCat a "saber sumar i no fer-nos tremolar els uns als altres". El president, però, no ha recollit el guant. Ha replicat exigint "fer honor al compromís amb l'autodeterminació" i a fer-la efectiva "en el termini més breu possible". 

L'intercanvi de posicionaments arriba l'endemà de la tercera reunió dels equips negociadors d'ERC i el PSOE i del gest de JxCat d'aparcar la moció sobre autodeterminació —que s'havia de votar al ple d'aquesta setmana— amb l'argument de no entorpir el diàleg; un moviment després del qual ERC cedirà senadors als de Puigdemont perquè puguin fer grup propi al Senat.

En nom dels republicans, el seu cap de files al Parlament, Sergi Sabrià, ha reconegut que l'acord és "avui lluny encara", però s'ha felicitat d'alguns dels avenços assolits: que els socialistes reconeguin l'existència d'un conflicte polític amb Catalunya i el reconeixement institucional mutu. Les dues potes que encara falten per arrossegar ERC del no cap a l'abstenció, segons ha afirmat el mateix Sabrià, són "la bilateralitat i les garanties". En aquest sentit ha volgut deixar clar que "sense que es mogui res", ERC "dirà que no rotundament" i que, en cas que aconsegueixin fer moure el PSOE, serà "el punt de partida" per seguir reivindicant els posicionaments d'ERC, que passen sí o sí per l'autodeterminació. 

Torra, que ha afrontat les preguntes dels socis i de l'oposició amb un incòmode constipat, ha estat contundent en la seva resposta a ERC. Ha començat desmarcant-se de les negociacions "del vostre grup". I ha avisat que ell parlava en nom del Govern. Com ja va fer fa dues setmanes, ha tornat a reivindicar la seva figura, tot recordant que és ell qui hauria de capitanejar un diàleg entre governs. Acte seguit ha enumerat diversos compromisos signats, votats i subscrits a favor de l'autodeterminació, l'amnistia, la llibertat dels presos i la mediació internacional, com són l'acord de la Llotja de Mar, l'Assemblea de Càrrecs Electes o resolucions parlamentàries aprovades per JxCat, ERC i la CUP abans i després de la sentència.