La trucada del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, al president de la Generalitat, Quim Torra, ha aixecat de nou polseguera entre els grups independentistes. La CUP considera que tant ERC com JxCat estan intentant fer un "pacte de cúpules" per "tancar per dalt" el procés i "desmobilitzar" les bases independentistes.

Així ho ha defensat la diputada al Congrés Mireia Vehí, des del faristol del Parlament en una roda de premsa, on ha valorat que el contacte és un "gest", però ha avisat que "una trucada no resol el conflicte de sobirania" ni tampoc la "fi de la repressió". Els cupaires, que aquesta tarda es reuniran amb Ariadna Lastra (POSE) per la investidura, també han avisat que no volen "contribuir a una governabilitat per se" i que això és el que traslladaran als socialistes. 

Cs i PP hi veuen "xantatge"

A l'altre extrem de l'arc polític, Ciutadans i PP han criticat la trucada però per motius ben oposats. La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán,  ha considerat que Sánchez "compra els mantres" de l'independentisme i ha defensat que Torra hauria de "condemnar la violència" i "no defensar a sospitosos de terrorisme". A més, ha lamentat que el líder del PSOE prefereixi el "xantatge independentista" abans que la "via Arrimadas" –un pacte amb Cs i PP– per la investidura, malgrat obviar que els populars no s'hi han posat bé. 

Per part del PP, el diputat Santi Rogríguez ha dit que els hagués agradat que Sánchez hagués "donat un toc d'atenció" a Torra i que li hagués dit: "Torra, sit and wait, seu i espera", ja que considera que no hi ha res a parlar sobre autodeterminació i amnistia perquè "no és competència" del seu govern en funcions. "No se'n pot parlar", defensen els populars. 

Els comuns ho veuen "una bona notícia"

Finalment, els comuns, que també han passat pel faristol del Parlament per valorar l'actualitat política, s'han limitat a dir que és "una bona notícia que els presidents parlin" i que es "restableixi la normalitat per la resolució política". Ni JxCat, ni ERC ni tampoc els socialistes han convocat rodes de premsa ni han valorat la trucada.