Pedro Sánchez s’ha mostrat disposat a reunir-se amb Quim Torra. Així han informat fonts del Govern i de la Moncloa després de mantenir aquest dimarts, dos mesos després de la sentència, una conversa telefònica en el marc de les negociacions sobre la investidura. Però mentre que des de Barcelona es diu que el compromís de reunió és "com més aviat millor", des de Madrid matisen que tingui lloc un cop hi hagi investidura, en el marc de la tradicional ronda de reunions amb els presidents autonòmics. La trucada ha estat a un quart de deu, abans de la reunió setmanal del Consell Executiu, i ha durat prop d’un quart d’hora. Tots dos han coincidit en el fet que existeix un conflicte polític.

En acabar la trucada, fonts del Govern han explicat que "en la conversa d'avui, el president Sánchez ha tornat a reconèixer la naturalesa política del conflicte, com ja va fer en la primera reunió a la Moncloa". Davant d'aquest fet, el president Torra l'ha instat a reunir-se. Segons la Generalitat, el dirigent socialista i candidat a la investidura "s'ha mostrat disposat a fer-ho com més aviat millor".

En canvi, des del govern espanyol assenyalen que Sánchez “no tindria problemes” en reunir-se amb Torra “quan hi hagi un govern i comenci la legislatura, com farà amb la resta dels presidents i presidentes autonòmics”. Per la resta, sí que subratllen la “voluntat de trobar una resposta a aquesta crisi política”.

En la conversa, Torra ha traslladat que "la solució del conflicte passa per l'exercici del dret d'autodeterminació i la fi de la repressió, així com la llibertat dels presos polítics". En aquest sentit, segons el Govern, "el cap de l'executiu català ha recordat a Pedro Sánchez la duresa de la seva campanya contra l'independentisme, a la qual cosa Sánchez ha reconegut que cal avançar". Torra també s'ha queixat per la "manca de cortesia institucional" en no haver despenjat el telèfon abans quan li trucava.

Davant les reivindicacions de Torra, segons la Moncloa, Sánchez ha respost: "Estem en un estat social i democràtic de dret i que defensa plenament la independència de la justícia”. Li ha promès que, en cas d’aconseguir la investidura, serà “la legislatura del diàleg”, i que “el propòsit és reduir la tensió territorial i reprendre el diàleg”. Això sí, ha admès que "es necessitarà temps", però "permetrà abordar qüestions clau per a la vida de milions de catalans".

Dos mesos després

La trucada, una petició expressa d’ERC en les negociacions amb el PSOE, arriba dos mesos més tard del que estava previst. Després de la publicació de la sentència del procés, diverses vegades, el president Torra va intentar posar-se en contacte per telèfon amb el president espanyol en funcions, unes trucades successives que Sánchez va negar-se a respondre. I se'n va vantar. No ha estat fins que ha necessitat de l’independentisme que ha decidit despenjar-lo emmascarat en una ronda de trucades a tots els presidents autonòmics.

Des de la Moncloa asseguren que "l'objectiu de Pedro Sánchez és governar des de valors progressistes i amb el desig de construir grans consensos amb les forces polítiques i amb els màxims responsables de les comunitats autònomes". Segons l'executiu en funcions, "en aquesta voluntat de consens s'emmarquen les converses iniciades aquest matí per posar sobre la taula les necessitats, problemes i solucions que requereixen els diferents governs autonòmics, les províncies i els seus municipis".

En contra de la petició de la Generalitat, la trucada a Torra ha estat la segona. La Moncloa ha seguit l'ordre protocol·lari d'aprovació dels estatuts d'autonomia i ha començat pel lehendakari Íñigo Urkullu. Segons fonts del govern basc, "s'ha centrat en el tema de la governabilitat i el model d'estat".

Reunions amb independentistes

En paral·lel a la trucada entre presidents, aquest dimarts també comença la ronda de reunions de la portaveu socialista Adriana Lastra amb tots els partits polítics excepte Vox, que se n’ha autoexclòs. Les trobades duraran tres dies i Lastra començarà justament pels partits independentistes: ERC a les onze, JxCat a les quatre i la CUP a dos quarts de sis. Malgrat tot, fonts republicanes asseguren que "la reunió no forma part de les negociacions per a la investidura, que es fan amb els equips negociadors".

L’agenda basca

En la seva conversa amb Urkullu, segons la Moncloa, Sánchez ha traslladat al lehendakari que “està disposat a completar el calendari de transferències pendents en l’Estatut basc”. De la mateixa manera, sobre les eleccions basques del 2020, el president en funcions ha “apostat per la via del PSE com a oportunitat per unir la ciutadania basca i establir el marc polític que permeti a Euskadi fer front als desafiaments del segle XXI”.