Com un tsunami, les declaracions de José Luis Ábalos aquest dimecres a TVE sobre els contactes amb Esquerra Republicana —en les quals es mostra convençut que els de Junqueras renuncien a la via unilateral— han arrasat la taula de negociació construïda durant les últimes setmanes i han deixat pocs elements dempeus. "Si en una escala de l'1 al 10 la possibilitat d'acord era un 5, ara hem baixat al 3", afirmen fonts republicanes en privat. En públic, la portaveu Marta Vilalta ho ha expressat amb contundència: "Cada vegada que usen el xantatge, allunyen l'acord". 

Indignació i desconcert són les dues paraules que millor radiografien com estan els ànims a ERC, on no s'expliquen per què els socialistes no preserven la discreció de les converses i es dediquen a promoure "filtracions interessades". "Que no parlin per nosaltres, per ERC només parla la seva gent", ha sentenciat Vilalta, una de les tres integrants de l'equip negociador dels independentistes, que ha aprofitat per "deixar clar que ERC mai renunciarà a cap via democràtica per aconseguir la república catalana". 

Tot i que no s'atreveixen a fixar dates, sí que apunten que és pràcticament impossible que hi pugui haver investidura abans que acabi l'any i recorden que, a diferència del PSOE, ells no tenen cap pressa. Falten per concretar, asseguren, moltíssimes coses. 

L'última reunió entre totes dues parts va celebrar-se dimarts de la setmana passada. Des de llavors, "fa dies que la negociació no avança". Després d'aquella trobada pública, que va tenir lloc a Barcelona i que va ser la continuació d'una altra cita privada produïda 24 hores abans entre els mateixos interlocutors, el PSOE va enviar un document a ERC amb les seves propostes. Els republicans hi van respondre amb un seguit d'esmenes i modificacions. I aquí ha quedat la cosa. "No hem tingut retorn", asseguren des de l'entorn dels republicans. El punt nuclear en el qual es troben encallats, segons Vilalta, és el format que hauria de tenir la futura taula de diàleg. 

La direcció d'ERC ja va traslladar als socialistes que aquesta setmana era inhàbil per concretar cap acord, tenint en compte que hi ha dos dies clau assenyalats al calendari. La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat de Junqueras, que s'ha de fer pública aquest dijous, i el consell nacional del partit d'aquest cap de setmana.