El president Quim Torra ha estat nomenat avui fill adoptiu de Santa Coloma de Farners. Durant l'acte, Torra ha aprofitat per enllaçar anècdotes dels últims anys, inclosa l'ampolla de ratafia, un licor típic de la localitat, que li va regalar al president espanyol Pedro Sánchez i de la qual ha dit, irònicament, que va ser "malaguanyada".
 

Un regal durant una reunió a la Moncloa

Els fets es remunten a l'any 2018, concretament al mes de juliol. El president del Govern va entrevistar-se amb el líder de l'executiu espanyol a la Moncloa amb tres regals sota el braç: una ampolla de ratafia Corriol i dos llibres: Aran, un país, de Francesc Tur i Jèp de Montoya; Imago Cataloniae, un compendi de mapes sobre Catalunya des de l'edat mitjana.

Per Torra, el beuratge tenia un significat especial, "la ratafia ens uneix, ens diverteix i és part de nosaltres mateixos". Va explicar que l'avi del seu avi ja feia ratafia i que aquesta beguda es destil·la "per recordar d’on venim". És per aquesta raó que va assegurar que produir-la és com cuidar el país, vetllar pel seu paisatge i les seves tradicions.

 

Els regals de Torra a Sánchez durant la reunió el juny de 2018

Un obsequi "malaguanyat"

Poc menys de tres anys després, però, el president inhabilitat pel Tribunal Suprem considera que aquest obsequi no va servir de res. "Malaguanyada ampolla de ratafia", ha dit. 

Borràs ha acompanyat Torra

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha acompanyat Quim Torra en aquest acte a l'Auditori de Santa Coloma de Farners.

Allà, Borràs ha expressat que considera que la de Torra ha estat "la presidència segurament més difícil" i ha recordat des de l'empresonament dels líders independentistes a desastres meteorològics o la pandèmia.

En aquestes circumstàncies, ha assegurat que ell "no s'ha mogut mai de la defensa de la independència de Catalunya" i l'ha qualificat d'"un catalanista granític, un patriota de pedra picada".

 

Quim Torra Laura Borràs alcaldesa santa coloma de Farners Susagna Riera / acn

Quim Torra amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs i l'alcaldessa de Santa Coloma, Susagna Riera, aquest dissabte / ACN

"Hem de fer-ho junts"

D'altra banda, en plena negociació per conformar Govern, la presidenta del Parlament ha citat unes paraules seves: "Ho podem fer i podem fer-ho bé, però hem de fer-ho junts".

Borràs ha recordat aquella afirmació de Torra en el marc del procés, que continuava amb la consideració que s'havia passat del dret a decidir al d'autodeterminació.

"Si som, siguem. Fem-ho. A córrer com el vent i a vèncer l'impossible", ha rememorat la presidenta d'aquell discurs, per manifestar-li a l'expresident: "Encara estem i tindrem presents els impossibles, perquè la història del moviment catalanista és una història honorable".

Per la seva banda, el president ha agraït a Laura Borràs que estigui al capdavant del Parlament representant els catalans "amb dignitat i fermesa". 

 

Imatge principal, Quim Torra a l'acte celebrat a Santa Coloma / ACN