El president, Quim Torra, ha arribat a mig matí a la Moncloa per entrevistar-se amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, amb tres regals sota el braç: una ampolla de ratafia Corriol i dos llibres: Aran, un país, de Francesc Tur i Jèp de Montoya; Imago Cataloniae, un compendi de mapes sobre Catalunya des de l'edat mitjana. La intenció dels llibres era evident. Però la ratafia també té una significació clara per al president. De fet, més d'una.

Torra va assegurar fa una setmana a Santa Coloma de Farners després de participar en un taller d'elaboració de ratafia, que aquest licor "ens fa a tots una mica més forts com a país". "La ratafia ens uneix, ens diverteix i és part de nosaltres mateixos", va afirmar.

El president va explicar que l'avi del seu avi ja feia ratafia i que aquesta beguda es destil·la "per recordar d’on venim". És per aquesta raó que va assegurar que produir-la és com cuidar el país, vetllar pel seu paisatge i les seves tradicions.

Contra la MAT

La ratafia que ha escollit Torra, a més, no és una qualsevol. Conté un missatge de denúncia de la plataforma No a la MAT (Molt Alta Tensió). Va ser presentada a la 36a la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i està elaborada amb herbes del territori preservat de la construcció del ramal de la MAT, a partir de la recepta especial de la farmacèutica i ratafiaire Anna Selga.

Segons la pàgina web de Corriols, l'objectiu d'aquesta iniciativa és "fer visible la riquesa natural i recuperar fons per continuar les accions contra la MAT".

Reunió llarga

La previsió és que la reunió sigui llarga, fins al punt que no es descarta que la roda de premsa posterior es faci després de dinar. Torra compareixerà davant la premsa a la llibreria Blanquerna, seu de la delegació del Govern a Madrid. A la Moncloa serà la vicepresidenta Carmen Calvo qui explicarà la versió de l'executiu espanyol.

Torra ha arribat a les 10 h amb l'AVE i a l'estació d'Atocha l'esperava el delegat del govern a Madrid, Ferran Mascarell. Com és habitual, ha sortit per la porta d'autoritats, i s'ha dirigit directament a la Moncloa, on la reunió estava programada per a les 11.30 h.