Falten deu dies per la convocatòria automàtica d'eleccions i les negociacions d'ERC per mirar de formar Govern continuen encallades. Ara per ara, només existeix un acord de mínims amb la CUP i Pere Aragonès no té garantida la seva investidura. Amb el rellotge en compte enrere, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat aquest dissabte a Junts i els comuns donar suport a la investidura i seguir negociant el Govern "sense la pressió d'una convocatòria electoral".

La republicana ha defensat "formalitzar un executiu en solitari d'ERC i deixar la porta oberta per seguir treballant, parlant i negociant". En aquest sentit, Vilalta ha instat JxCat a tirar endavant un suport que, ha recordat, ells mateixos havien plantejat els últims dies i ha apel·lat a l'"honestedat" i "responsabilitat" d'aquest partit.

En un acte amb càrrecs locals celebrat aquest dissabte, Vilalta ha insistit que ERC està oberta a "seguir parlant per a tots els pactes que facin falta" un cop es desencalli la investidura i hi hagi un nou executiu". "És fonamental disposar d'un govern de la Generalitat amb plenes funcions. Servir la gent és una manera d'enfortir-nos i continuar avançant cap a la independència", ha insistit.

Segueixen els contactes

La portaveu de la formació ha admès que en les darreres hores s'han produït "contactes informals" amb la formació liderada per Jordi Sánchez, però, segons ha assegurat, no hi ha hagut grans avenços. "Si Junts té una alternativa per evitar eleccions que sigui viable i eficaç, que la plantegi", ha demanat.

Aparcat el gran obstacle sobre el full de ruta independentista i el Consell per la República, que Junts s'ha avingut a discutir al marge de la investidura i l'acord de governabilitat, ara el pols es concentra en la forma que haurà de tenir el nou govern. Esquerra Republicana ha guardat al calaix l'opció de repetir la coalició amb Junts de manera immediata i insisteix en un govern en solitari. Els republicans asseguren haver-se sentit estafats al llarg d'aquests mesos de negociació i ara reclamen a Junts que primer investeixin i després ja parlaran d'una hipotètica integració al govern. Per contra, els de Puigdemont i Sànchez només estan disposats a fer Aragonès president si compta amb ells a l'executiu ja des del principi. 

Portes tancades al PSC

D'altra banda, el que sí que ha afirmat rotundament la portaveu dels republicans és que no s'arribarà a cap mena d'acord amb el PSC, ni tan sols perquè cedeixin els seus vots a la investidura. Al seu entendre, no formen part de la solució democràtica a la qüestió catalana i neguen la repressió, a més de no defensar l'amnistia i l'autodeterminació, uns fets que, assegura, els fa incompatibles.

Imatge principal: La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en l'acte d'aquest dissabte / ACN