Sona un dring de disgust vague, subterrani, en el títol principal de La Razón d’aquest dimarts. Potser és d’irritació. Explica el diari que el govern espanyol comença a fer circular que “la Unió Europea no entén que hi hagi polítics presos” per justificar els indults. Amb l’expressió “polítics presos” al·ludeix als presos polítics independentistes catalans sin que se note el cuidado. Vist d’altra manera, els que fan el diari ja entenen, i suposen que els lectors també, que no parlen de qualsevol polític pres —un Rodrigo Rato o un Manuel Chaves de la vida— sinó dels condemnats i empresonats pel Tribunal Suprem en la sentència de l’1-O: Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Dir-ne “polítics presos” és una mica l’excusa no demanada.

El que la UE “no entén” és que aquests polítics estiguin empresonats per la seva activitat política i l’exercici dels seus drets i llibertats. Tampoc no ho entenen Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, els magistrats del Tribunal Constitucional que han signat un segon vot particular on, lleis espanyoles en mà, consideren desproporcionades les condemnes i desconfien que els fets de la tardor del 2017 quadrin en el delicte de sedició. Més aviat, diuen, poden considerar-se actes típics de les llibertats ideològica i de reunió, que la sentència de l’1-O hauria vulnerat. Aquesta és la raó que justifica anomenar-los presos polítics. Aquesta és la raó perquè la Unió Europea “no entén”.

Patriotisme de pet i porró

El que fa La Razón amb aquest titular no és només alertar als seus i inflamar el seu patriotisme de pet i porró, sinó mantenir la ficció humiliant que els presos polítics són uns robagallines, uns malfactors i uns bergants, uns delinqüents comuns de quinta. Es coneix que no ho veuen així els magistrats Xiol i Balaguer —ni la Unió Europea. A més, dient que la UE “no entén”, el diari tracta a Brussel·les com una colla de talossos i sabatots, incapaços d’estar a l’alçada de la Democràcia Plena™, a la que pretenen donar lliçons.

Amb la mateixa mala bava que gasta el tabloide del Grupo Planeta, però des d’una perspectiva diferent, es podria titular “La UE desemmascara la farsa del judici de l’1-O”, posem per cas, o també —menys cridaner— “La UE motiva Espanya a indultar els presos polítics”. Però, esclar, parlem d’un país on el Congrés dels Diputats va refusar ahir el tràmit de la llei d'amnistia per als presos polítics, exiliats i represaliats independentistes. És a dir, els membres de la Mesa de PSOE, PP i Vox van impedir fins i tot el mer debat de la proposta. Al parlament espanyol no es pot parlar de tot —si més no, a la majoria li ha mancat el coratge per entomar-ho. En fi. És trist comprovar un dia més que les portades, que ignoren tot plegat, manifesten la mateixa indiferència cruel que la Mesa del Congrés i el Tribunal Constitucional i no la sensibilitat democràtica dels magistrats Xiol i Balaguer —i de la Unió Europea.

LR

EP

EM

ABC

LV

EPC

EPA

ARA