Les instruccions del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, als ambaixadors espanyols emplaçant-los a actuar de la mateixa manera que ho va fer l'ambaixador a Washington, Pedro Morenés, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, han donat molt de què parlar i encara més tenint present les declaracions de la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, que va demanar recuperar la "interlocució política", així com les de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, quan va oferir al Govern un diàleg "obert i sense noses".

Torra, que va acabar abandonant un acte a Washington després que Morenés el titllés de "mentider" i qüestionés l'existència de presos polítics, no s'ha pogut estar de comentar la jugada de l'ambaixador espanyol i ha lamentat a Twitter que "l'article 155 fa amics per sempre", al mateix temps que ha posat de relleu que "no hi ha res més igual a un ministre d'Exteriors del PP que un ministre d'Exteriors del PSOE".

Borrell va deixar anar ahir que Morenés "va fer el que havia de fer i va dir el que havia de dir", perquè "és el comportament normal que s'espera d'un ambaixador" i va defensar, a més, el cònsol a Stuttgard, Carlos Medina, que va intentar interrompre el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, quan parlava de la situació política de Catalunya apel·lant al diàleg a la reunió dels Quatre Motors per a Europa.

Ara bé. Abans d'avalar el comportament de Morenés, Borrell havia posat de relleu que creu que "és lògic" que Pedro Sánchez i Quim Torra "parlin de tot".