La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ha ofert aquest dimarts a la Generalitat de Catalunya entaular un "diàleg obert, franc, democràtic, sense condicions", després que ERC vingui insistint en els últims dies en la necessitat poder parlar amb l'Executiu central del desig dels independentistes de pactar un referèndum d'autodeterminació.

En la seva primera compareixença davant la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats per avançar les línies mestres del seu Ministeri, Calvo ha reconegut que el Govern sap bé que "a Catalunya hi ha un projecte independentista que no té majoria suificiente per sortir endavant", però ha indicat que el Govern central no vol autoenganyar-se ni traslladar missatges que no els porti a cap altre lloc "que no sigui de trobada".

"Cal parlar de manera oberta i respectuosa", ha assenyalat, i en aquest sentit la vicepresidenta també ha demanat a la Generalitat de Catalunya que el respecte institucional sigui "compartit".

Calb ha anunciat així mateix una ràpida convocatòria de la Conferència de Presidents, l'òrgan màxim de cooperació entre l'Estat i les Comunitats Autònomes. I ha emmarcat la seva setena edició --no es reuneix des de gener de 2017-- en la determinació de l'Executiu de relacionar-se "amb naturalitat" amb els governs autonòmics.

La vicepresidenta ha defensat la conveniència que Espanya afronti la reforma de la seva Constitució perquè si bé aquests textos no es modifiquen tots els dies per una qüestió d'estabilitat, tampoc no s'ha de caure en "el contrari". "Les Constitucions són mapes que han de coincidir amb el territori" perquè no hi hagi desajustos, ha opinat.