La diplomàcia espanyola ha patit un nou revés a causa del procés independentista i per la repressió de l'Estat. Aquest cop a Stuttgart. Ha estat en el transcurs d'un acte institucional dels anomenats Quatre Motors d'Europa, que agrupa quatre regions líders europees, entre les quals, Catalunya. La convocatòria, organitzada per commemorar el 30 aniversari d'aquesta organització, s'ha obert amb un parlament de l'escriptor austríac Robert Menasse que ha posat Espanya com a exemple de nacionalisme d'Estat nació que per construir-se ha utilitzat les armes contra Catalunya, mentre que el vicepresident, Pere Aragonès, ha exigit diàleg a l'Estat espanyol i que es respecti la "voluntat democràtica de la gent".

El vicepresident representava el Govern en l'acte, al qual inicialment havia d'assistir el president, Quim Torra, i que consistia en un panell de discussió on les altres tres regions que composen els Quatre Motors -Baden Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roina-Alps- estaven representades pels seus presidents. El cònsol espanyol, Carlos Medina, que era present entre el públic, ha intentat intervenir fins a tres cops, el darrer posant-se dret per demanar la paraula, i el moderador s'ha negat a donar-l'hi. En acabar l'acte el cònsol s'ha dirigit a protestar davant del president de Baden Württemberg.

Aragonès ha subratllat la vocació europea de Catalunya, la voluntat d'impulsar els estats units d'Europa "i que un d'aquests estats sigui Catalunya amb participació directa". En aquest punt s'ha referit al debat polític català, prou conegut per les autoritats alemanyes, i ha lamentat que "han estat els problemes en gestionar-ho el que han portat a la situació actual".

El vicepresident ha assegurat que el Govern català defensa "el principi del diàleg" per aconseguir solucions polítiques "i també el principi de la voluntat democràtica de la gent, de les societats". "Entenem que ara és el moment de poder fer un diàleg més profund amb Europa i en el nostre cas concret amb Espanya amb qui hi ha aquesta situació política que s'ha de superar respectant la voluntat democràtica de la ciutadania", ha subratllat.

Aragonès ha advertit que quan no es respecten aquests principis es provoca conseqüències, "a vegades respostes judicials", que a Catalunya generen "un gran rebuig.

Entre el públic estava present el també el conseller Damià Calvet que ha piulat una imatge del cònsol demanant la paraula.

En la intervenció inicial, Menasse, que l'any passat va rebre el premi de Literatura alemanya que atorga el gremi d'editors, ha carregat contra el nacionalisme que representen els estats nació i ha situat Espanya com a exemple. S'ha remuntat a la Inquisició, a l'expulsió dels jueus, però també s'ha referit a l'ús de les armes contra els catalans per construir aquest estat nació.