El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha donat instruccions a tots els ambaixadors espanyols perquè actuïn “exactament de la mateixa manera” que ho va fer el representant de la diplomàcia espanyola a Washington, l’exministre Pedro Morenés, la setmana passada, quan va protagonitzar un incident amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a l’Smithsonian Folklife Festival.

Segons Borrell, Morenés “va fer el que havia de fer i va dir el que havia de dir”, perquè "és el comportament normal que s'espera d'un ambaixador". El ministre d’Exteriors ha fet aquestes declaracions aquest dimecres a la Comissió d'Exteriors del Congrés. 

Borrell també ha defensat el cònsol a Stuttgard, Carlos Medina, que va intentar interrompre el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, quan parlava de la situació política de Catalunya a la reunió dels Quatre Motors per a Europa (Catalunya, Llombardia, Baden-Württemberg i Alvèrnia-Roine-Alps).

Segons Borrell, Medina “no ha boicotejat res ni ningú” sinó que “estava convidat a assistir a una reunió de representants de diverses regions europees, hi va assistir, no li van donar la paraula, no va intervenir i això és tot”. “No entenc per què a això se li diu boicotejar” ni “es diu que forma part de la tenebrosa diplomàcia espanyola”, ha sentenciat.

Enganxada amb el diputat d'ERC

A la Comissió d'Exteriors del Congrés, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha advertit també al ministre d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, que "burlar-se de l'arquitectura mental i física" del líder del seu partit, Oriol Junqueras, transcendeix el pla ideològic i és "un escenari de mala persona".

Per la seva part, el portaveu del PDeCAT, Jordi Xuclà, l'ha instat a "deixar de fer d'activista de Societat Civil Catalana per exercir de ministre d'Afers Exteriors, amb diplomàcia i "reconeixent i respectant en l'altre". És més, li ha demanat que apliqui a Catalunya "el pragmatisme" que demostra amb Gibraltar.

Ambdós s'han dirigit així al ministre durant la seva intervenció en la Comissió d'Exteriors del Congrés per explicar les prioritats del seu departament. Xuclà ha aprofitat per demanar-li que cessin l'ambaixador espanyol dels Estats Units, Pedro Morenés, i li ha retret la defensa pública que va fer d'ell la setmana passada.

Les mofes de Josep Borrell

Tardà, per la seva part, ha avisat Borrell que no oblidaran que es burlés de Junqueras estant empresonat, però ha reconegut que la seva "obligació és intentar dialogar amb el Govern". També ha dit estar "preocupat" perquè es considera "susceptible de ser desinfectat" per Borrell, que tindrà ara "millors instruments per desinfectar" Catalunya.