Més pressió sobre Aragonès pels pressupostos de 2023. Els principals sindicats de treballadors i les patronals demanen en bloc al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que busqui els suports necessaris per aprovar els pressupostos que l'encara conseller Jaume Giró va deixar enllestits per a l'any que ve. Les peticions arriben després que Oriol Junqueras rebutgés una aliança amb el PSC i que des d'ERC hagin decidit tirar endavant amb el nou Govern multicolor. Segons ha pogut saber aquest diumenge la cadena SER, "els màxims representants de les empreses i els treballadors" exigeixen uns comptes actualitzats davant les dificultats que es preveuen aquest hivern per la crisi. Pressions a banda, sense pressupostos també sorgeix la incògnita sobre què passarà amb el professorat de l'escola catalana, a qui el conseller Josep González Cambray va prometre augmentar la plantilla en l'acord que va posar fi a la vaga.

Sindicats i patronals pressionen Aragonès

Els pressupostos que el conseller Giró va deixar enllestits abans de la seva sortida del Govern inclouen mesures per fer front a la pujada dels preus i la crisi energètica, com ara un increment del sostre de despesa i 3.100 milions d'euros més que els d'enguany. De la banda dels sindicats, Comissions Obreres ha dit al mitjà citat que "ara no és moment de plantejar vetos i traves" per assolir uns pressupostos, i que si Aragonès ha decidit que ERC mani en solitari després de la sortida de Junts, "és per governar". Per part de la UGT, suggereixen que el president aprovi uns pressupostos i després convoqui eleccions. Per la seva part, PIMEC ha replicat el discurs sobre la "responsabilitat" davant la imminent crisi que han entonat en les darreres hores socialistes i comuns, i han demanat "la màxima estabilitat política" en aquests moments.

Illa vol negociar els pressupostos

El cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, vol que Catalunya tingui uns pressupostos pel 2023 i ni tan sols li passa pel cap que els del 2022 s'hagin de prorrogar després del trencament del Govern. El PSC té els mateixos diputats que els republicans, i amb la sortida de Junts de l'Executiu poden tenir un paper decisiu en l'aprovació dels comptes, però ERC descartava ahir la possibilitat de arribar un pacte amb els socialistes. Les paraules de Junqueras no han modificat ni una coma del discurs d'Illa, que continua allargant la mà per oferir-se a negociar uns pressupostos en un moment molt complicat per la crisi econòmica i energètica i que considera que són més importants que mai. "Vivim un moment molt complicat, amb un augment molt elevat del cost de la vida, i el que cal ara és aprovar els pressupostos", ha exposat Illa aquest diumenge en una entrevista a RAC1, recordant que aquest no serà el primer ni l'últim cop que s'oferirà a negociar uns pressupostos, ja que des de finals d'agost s'ha pronunciat en aquesta línia. "Sempre ens hem obert a poder enraonar i contribuir al fet que hi hagi uns pressupostos", encara que "una carta blanca no és raonable", ha matisat.