Esquerra Republicana tira endavant amb la reconfiguració del Govern en solitari. Després de la sortida de Junts de l'Executiu català, s'espera que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publiqui demà dilluns el cessament dels consellers proposats per aquest partit i que l'endemà es nomenin els substituts. Així ho ha comunicat per telèfon el secretari del Govern, Xavier Bernadí, als consellers que cessen un per un, segons ha pogut saber ElNacional.cat. D'acord amb el plantejament d'ERC per als esdeveniments de les pròximes hores, es preveu que dimarts a la tarda tingui lloc la presa de possessió dels nous consellers.

Com serà la sortida dels consellers de Junts?

Segons l'ordre dels esdeveniments que ha traslladat Bernadí als consellers de Junts, el DOGC publicarà el cessament dels membres del Govern que marxen el dilluns 10 d'octubre. De la mateixa manera, també es publicaran els cessaments dels càrrecs eventuals associats a aquests càrrecs. Pel que fa als consellers que substitueixen les baixes de Junts, s'espera que prenguin possessió l'endemà, dimarts dia 11 a les 9 del matí, en el Palau de la Generalitat. Per aquesta ocasió, el secretari de Govern ha demanat la presència dels consellers sortints, com és costum. Més tard, a les 10 h, tindrà lloc el Consell de Govern, on se cessaran els actuals secretaris generals dels Departaments que tenia Junts, i es nomenaran els nous escollits per ERC. Finalment, cap a la tarda, es podria celebrar la cerimònia del traspàs de carteres de cada Departament, on tradicionalment s'escenifica el canvi amb l'entrega de la cartera del dirigent sortint a l'entrant.

Aragonès vol tancar ja el nou Govern

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha volgut perdre el temps a l’hora de formar un nou executiu d'Esquerra Republicana, que serà monocolor i que té intenció d’esgotar els quatre anys de legislatura. Per això, el cap del Govern s’ha tancat aquest cap de setmana amb el seu equip de màxima confiança per mantenir reunions i trucades i tancar tots els detalls. Segons fonts de Presidència, si s'enllesteix tot, el cap del Govern podria anunciar aquest mateix diumenge --o a tot estirar dilluns al matí-- la nova estructura i els consellers que substituiran els dirigents sortints de Junts. Un nou Govern de la Generalitat que haurà de trobar els suports al Parlament per poder continuar la legislatura, començant pels pressupostos. A l’espera de saber si hi ha reestructuracions i fusions en les conselleries, són set les vacants de Junts per Catalunya a reocupar a Palau: la vicepresidència i conselleria de Polítiques Digitals i Territori, fins fa deu dies en mans del destituït Jordi Puigneró; la del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró; la de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; la de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; la del conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i la de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Es produeix la circumstància que la majoria d’aquests consellers, excepte Geis, havien apostat per quedar-se al Govern.