El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha deixat ben clar aquest divendres que no convocarà eleccions a Catalunya i que la seva intenció és governar en solitari. Així de clar s’ha expressat en un discurs institucional després que Junts per Catalunya anunciés que abandonava el Govern, un cop la militància ha votat que prefereix abandonar el Palau de la Generalitat. “Respecto, però no comparteixo” la decisió, ha deixat ben clar Aragonès, que ha promès construir un executiu “estable” i “allunyat del soroll” ara que el Govern “entra en una nova etapa”.

 

🔴 Consulta Junts, última hora dels resultats i la crisi de Govern

Aragonès ha volgut agrair la tasca feta fins ara pels consellers de Junts, i ha anunciat que en els propers dies renovarà el Consell Executiu per tal de col·locar-hi consellers “que representin els consensos del 80%” per tal d’apropar Catalunya a la independència. “Iniciem una nova etapa amb seguretat i confiança, amb un executiu que es dedicarà a la ciutadania”, ha afegit el també coordinador nacional d’Esquerra Republicana. També ha dit que “és necessari refer confiances” i ha opinat que “tothom ha d’estar a l'altura i contribuir a assegurar l’estabilitat de les institucions”. Dit això, Aragonès també ha respost a una de les declaracions més punyents de Laura Borràs (“Junts guanya i Aragonès perd”) i ha assegurat que “el més important és que guanyi Catalunya”.

El discurs institucional de Pere Aragonès ha arribat unes hores després que la militància de Junts per Catalunya decidís que ja no volia continuar al Govern que presideix ell mateix. Després de dos dies de votacions, el 55,73% dels militants del partit han contestat negativament a la pregunta de “Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat?”. Només el 42,39% dels militants ha vist amb bons ulls mantenir-se a Palau. El cas és que la participació en aquesta consulta ha estat molt alta. Hi ha participat el 79,18% dels 6.465 afiliats que té el partit. La votació ha acabat aquest mateix divendres a les cinc en punt de la tarda, i el resultat s’ha fet públic escassos minuts després. L’executiva del partit s’ha reunit després de fer públics els resultats, els està avaluant i acordarà quina ha de ser la resposta abans de comparèixer davant la premsa.

Es tracta d’una pregunta -amb un resultat- que no impactarà només al Govern de Catalunya, sinó al mateix partit. Es tracta d’una formació que en els darrers dies no ha amagat gens la seva divisió interna. La presidenta del partit, Laura Borràs, i tots els seus afins han apostat per sortir de l’executiu; mentre que el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha decidit mantenir-se al marge en tot moment i no donar la seva opinió. De totes maneres, els dirigents que són afins a l'exconseller de la Presidència sí que havien donat la seva opinió, que era favorable a mantenir-se dins l’executiu.