El futur és incert. Cap institució o organisme, nacional o internacional té massa clar que és el que passarà en els pròxims mesos davant dels continus canvis als quals estem sotmesos amb, per exemple, una inflació disparada, colls d'ampolla a les cadenes de subministrament, preus energètics disparats o la guerra a Ucraïna. Així ho ha reafirmat aquest dilluns el conseller d'Economia i Hisenda del Govern, Jaume Giró, al Col·legi d'Economistes, on ha reclamat que, per tal d'abordar aquesta incertesa en la qual vivim, el que ha de fer Catalunya és aprovar uns bons pressupostos de cara al 2023, perquè Catalunya no s'ho pot permetre. Concretament, el conseller ha assegurat que els futurs comptes catalans han d'ajudar a abordar les noves regles de joc de l'economia mundial i contemplin les conseqüències econòmiques i socials que, previsiblement, començarem a veure durant els pròxims mesos de la incertesa en la qual vivim.  Davant de les circumstàncies, Giró ha assegurat davant dels economistes catalans que està completament decidit a negociar amb tots els grups parlamentaris, menys amb Vox, tal com ja va passar l'any passat. Tot i aquestes ganes de negociar els pressupostos, Giró ja ha avisat que l’any 2023 és un any electoral, hi ha municipals, i "això aixecarà les temptacions de tacticismes polítics", tot i que ha confiat que la resta de partits polítics, i començant per ell mateix, mirin "pel bé comú del país". 

L'aprovació dels pressupostos és la recepta de Giró perquè Catalunya afronti la incertesa de la millor manera possible al curt termini. Ara bé, el conseller també ha proposat una resposta a més llarg termini que es fonamenta en tres eixos, la innovació, la valentia per prendre decisions polítiques i posar les coses fàcils a les empreses i a tots els emprenedors. Pel que fa a la innovació, Giró, ha assegurat que el gran recurs natural del país és el talent de la seva població, tal com passa en altres països semblants a Catalunya com Dinamarca, i és que s'ha suggerit convertir el talent en la principal indústria de Catalunya de cara als pròxims anys. 

Pel que fa al cas de prendre decisions polítiques valentes que millorin la vida dels catalans. En aquest sentit, el conseller ha sentenciat que si es vol que Catalunya creixi econòmicament i un model sostenible d’economia productiva, per exemple, ens haurem d'acostumar a veure aerogeneradors en el nostre horitzó. Amb tot, el que assegura el conseller és que té deures, com el desenvolupament de les renovables, però ha destacat que els reptes més importants són assumir que hi ha urgències que no es poden endarrerir, malgrat que hi hagi veus que s’hi oposin. Per últim, pel que fa a ajudar a les empreses catalanes, Giró ha demanat que es posin totes les facilitats que calgui perquè les empreses puguin treballar a la seva màxima capacitat i generar el màxim creixement econòmic per a Catalunya i que, un cop fet això, les administracions, puguin repartir-la per assegurar el benestar de tota la població.

Quatre grans incerteses per afrontar

Aquestes són les receptes per afrontar la incertesa que tenim a l'horitzó, però que l'està causant? Doncs Giró ha descrit detalladament les quatre grans causes que fan que el futur no sigui tan clar com agradaria. En primer lloc, i segurament la més clara de totes és la inflació, a l'Estat ja ha superat el 10% i que quasi el 60% d'aquesta prové de l'alça dels preus de l'energia. Ara bé davant d'aquest problema, que és global, Giró ja ha avisat que ni l’Estat ni, encara menys, la Generalitat, tenen cap capacitat per lluitar contra la inflació, encara que ha recordat que tenir el control de la política fiscal d'un Estat permet que la inflació arribi amb menys intensitat, per tant, Giró ha assegurat que, amb tota seguretat, Catalunya estaria millor preparada per fer front a tots els desafiaments si Catalunya fos un Estat europeu amb una sobirania plena. Ara bé, qui pot influir directament sobre la inflació és Europa, concretament el Banc Central Europeu, i ja s'ha anunciat que la gran mesura per combatre la inflació serà una, o diverses, pujades de tipus d'interès. Aquesta mesura encarirà el preu dels diners i provocarà un alentiment de l'economia, i per això Giró ja ha alertat que la política monetària del BCE haurà de desplegar-se "amb la precisió d’un rellotger" si vol pujar els tipus sense que això comporti una recessió.

El segon punt que més incertesa genera més incertesa de cara al futur és també àmpliament conegut com és l'elevat preu de les matèries energètiques, que està provocant que moltes empreses no puguin generar la riquesa econòmica d'abans de la pandèmia. És per això que el conseller ha assegurat que Europa, necessita que els mercats energètics, sobretot el del petroli i del gas es tranquil·litzi, i ha proposat una manera de fer-ho ajudant a aturar el conflicte armat a Ucraïna, un motiu més d'incertesa, ja que gran part d'aquest problema ha estat els embargaments als combustibles russos. En aquesta línia ha advocat per començar a treballar per posar punt final al conflicte en lloc d'atiar-ne les flames, tot criticant les mesures i decisions preses durant la cimera de l'OTAN de la setmana passada a Madrid.

Per últim, Giró ha posat com a un dels principals focus són els colls d’ampolla en les cadenes de subministrament, que estan patint ja des d’abans de la pandèmia, i estan propiciant que les empreses comencin a implementar models de producció menys dependents de tercers proveïdors. La solució a aquesta qüestió, per a Giró, són els fons europeus Next Generation que tenen com a objectiu dotar el teixit productiu europeu de prou profunditat i independència per a fer-lo més resistent i capaç de fer front a disrupcions futures, encara que ja ha avisat que els colls d'ampolla continuaran durant un temps encara perquè no és un problema de fàcil solució.