Salvador Illa vol que Catalunya tingui uns pressupostos pel 2023 i ni tan sols li passa pel cap que els del 2022 s'hagin de prorrogar després del trencament del Govern i que deixen a ERC governant amb només 33 diputats. El PSC té els mateixos diputats que els republicans, i de fet també van aconseguir més vots, i amb la sortida de Junts de l'Executiu poden tenir un paper decisiu en l'aprovació dels comptes, però ERC descartava ahir la possibilitat de arribar un pacte amb els socialistes en un discurs molt contundent d'Oriol Junqueras. Les paraules del president republicà no han modificat ni una coma del discurs de Salvador Illa, que continua allargant la mà per oferir-se a negociar uns pressupostos en un moment molt complicat per la crisi econòmica i energètica i que considera que són més importants que mai. 

"Des del PSC intentem ser coherents amb les nostres conviccions: política útil, respectuosa i creïble. Vivim un moment molt complicat, amb un augment molt elevat del cost de la vida, i el que cal ara és aprovar els pressupostos", ha exposat Illa en una entrevista a RAC1, recordant que aquest no serà el primer ni l'últim cop que s'oferirà a negociar uns pressupostos, ja que des de finals d'agost s'ha pronunciat en aquesta línia. "Sempre ens hem obert a poder enraonar i contribuir al fet que hi hagi uns pressupostos. Ens mantenim en la nostra posició", ha reiterat el líder de oposició, però descartant de ple una carta blanca per aprovar aquests comptes, que s'hauran de negociar i l'exministre de Sanitat espera que es pactin amb el màxim suport possible. Per això, "una carta blanca no és raonable". Alhora, també ha negat que l'aprovació dels pressupostos de Catalunya pugui anar lligada amb el suport d'ERC als PGE, que ja han estat presentats. L'any passat, els comuns van donar el seu sí als pressupostos de Jaume Giró a canvi que Ernest Maragall aprovés els de la ciutat de Barcelona. 

Illa no es planteja un tripartit 

Un dels altres mantres d'Illa és el fet d'insistir en el fet que ell no té cap pressa per arribar als llocs, ni tan sols a la presidència de la Generalitat. De fet, en aquesta entrevista ha assegurat que la seva principal prioritat no és arribar a Palau, sinó aconseguir endreçar el país, tot i que hi ha hi hagi gent que, a parer seu, posi traves a aquest objectiu que és bo pel conjunt de la ciutadania, Amb tot, no contempla actualment una reedició del tripartit, tot recordant que des de l'inici de la legislatura s'ha dedicat a construir una alternativa pel país, el conegut com a Govern Alternatiu que ell mateix presideix. Illa, però, aclareix que aquesta alternativa no ha d'evitar que, quan cal, pugui estendre la mà a tots els catalans i en aquest cas, considera que "seria un enorme prejudici per a Catalunya no disposar d'uns pressupostos en temps i forma". 

Illa, sense retirar la seva proposta per negociar els pressupostos, s'ha mostrat dolgut amb les paraules d'Oriol Junqueras: "El partit socialista no dona lliçons i no n'accepta de ningú. Hem treballat sempre per defensar l'estat de dret i per superar el ressentiment", ha dit, molest però assegurant que ell té bona relació amb tothom. Tampoc s'ha volgut mullar sobre el resultat de la consulta de Junts i ha evitat utilitzar expressions com "el procés ha mort", que s'han sentit en les últimes hores perquè són unes paraules que poden ofendre a part de la ciutadania de Catalunya, al·legant que no se n'alegra del que va passar divendres, en referència a la ruptura de l'Executiu.