El PSC té múscul a Catalunya. I per si a algú li quedava algun dubte, el partit ho ha demostrat aquest diumenge amb un macroacte a Barcelona que ha volgut acabar l'any amb una exhibició de força. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acompanyat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, el líder socialista a Barcelona, Jaume Collboni, i la viceprimera secretària d'Organització, Lluïsa Moret, una capçalera conformada per la plana major del PSC i que també ha reunit els principals representants municipals, catalans i estatals, actuals i històrics. La militància socialista, completament entregada, ha superat les previsions de l'organització fins al punt d'omplir la sala principal de l'acte i obligar a habilitar-ne una d'auxiliar per la resta del públic. En total, més de 2.500 persones no s'han volgut perdre l'oportunitat de veure Pedro Sánchez en persona.

I és que, malgrat el títol 'La Barcelona del Sí, Alcalde Collboni', l'orientació municipal de l'acte ha estat més aviat un miratge. El mandatari espanyol ha tingut la rebuda més efusiva per part del públic i ha estat l'autèntic protagonista. Després de la seva absència d'últim moment al setembre durant la tradicional Festa de la Rosa a Gavà, i ara entre crits de presidente, Pedro Sánchez ha reivindicat la tasca que està fent el PSOE des de La Moncloa en tots els seus camps.

També en matèria catalana. El president s'ha alçat com el màxim defensor de la convivència a Catalunya. "Hem decidit, i aquesta és una decisió política, rescatar Catalunya de la crispació i la confrontació per tornar al territori la convivència i la concòrdia", ha compartit. En aquest intent, l'executiu central ha pres "decisions arriscades", però ha admès que no existeix alternativa a tornar el conflicte entre Catalunya i l'Estat al camp de la política i lluny dels jutjats, expressió que utilitza habitualment l'independentisme. Ara bé, malgrat el missatge, Sánchez no s'ha atrevit en cap moment a fer una menció explícita de les darreres mesures que s'estan impulsant en matèria de "desjudicialització". Les paraules sedició i malversació no han fet acte de presència en cap moment al llarg del seu discurs, si bé la reforma del Codi Penal es troba de ple en l'ordre del dia al Congrés, amb l'imminent debat de les esmenes, i s'espera la seva aprovació abans que acabi l'any.

Si el president espanyol ha callat sobre això, s'ha assegurat d'esmentar altres mesures que lidera el govern central, com ara les estratègies contra la inflació i ha aprofitat per anunciar "mecanismes" abans de finals d'any per contenir l'evolució dels preus dels aliments. Un d'aquests projectes és el corredor d'hidrogen verd BarMar, presentat aquesta setmana per Espanya, França i Portugal amb el vistiplau de la Unió Europea, i que Sánchez ha aprofitat per al·legar que no hauria estat possible el 2017, en ple procés. Per contra, el gasoducte que ha d'unir Barcelona i Marsella representa el valor de la unitat, concepte que considera clau de cara al futur perquè permet "construir entre tots un projecte que aparqui les diferències". És precisament per això que ha rebaixat l'amenaça de l'independentisme de cara al futur. "Projectes polítics com aquests, que segreguen i divideixen, són cosa del passat", ha advertit.

I tampoc s'ha oblidat d'un altre debat d'actualitat: el que encapçala el Partit Popular, Vox i Ciutadans amb amenaces d'una moció de censura i acusacions de dictador. Davant d'aquests retrets, Sánchez ha demanat a la dreta i la ultradreta que "deixin les innocentades pel 28 de desembre", i els ha acusat de perdre el temps animant la crispació. "Ells amb els seus desvaris i nosaltres amb solucions", ha llançat, assegurant que amb aquesta manera d'actuar "s'enfonsa i es trenca" el discurs catastrofista de les dretes. I un avís també al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha reclamat eleccions anticipades: "Millor que abans de demanar-les reconeguin el resultat de les anteriors. No sigui que quan les perdin tornin a sortir amb el mateix".

 

Pedro Sánchez i Salvador Illa, durant l'acte / Foto: EFE
Salvador Illa i Pedro Sánchez, durant l'acte / Foto: EFE

Illa veu el Govern "fracassat, col·lapsat i dèbil"

Per la seva banda, Salvador Illa s'ha centrat a lloar la tasca del president espanyol i el perfil que ha marcat el PSOE des del govern central. Per això ha compartit amb el públic la necessitat que el PSC, "força tranquil·la", s'instal·li també a la Generalitat. Retrets inevitables també a l'executiu de Pere Aragonès, que un cop més ha titllat de "fracassat, col·lapsat i dèbil", i enfront del qual el PSC s'ha reivindicat com una alternativa "útil i respectuosa". Illa també ha parlat sobre els pressupostos de l'any vinent, que avancen encara a poc a poc. "No estem ni a la meitat del camí", ha lamentat, urgint ERC a negociar sense donar batzegades ni cops de volant. Sobre la tasca del Govern durant els últims dos mesos en solitari, el líder socialista ha extret quatre conclusions, totes elles negatives: "fa poca feina, planifica poc, està massa neguitós i té una actitud massa gasiva que indueix a desconfiar".

 

Collboni: "Seré l'alcalde de la nova etapa de Barcelona"

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde de Barcelona i recentment escollit candidat a la capital de cara a les pròximes municipals, Jaume Collboni, ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar-se novament davant de les seves bases i fer-se un lloc entre els protagonistes de la jornada. Malgrat la seva presència al govern municipal, Collboni ha celebrat que el PSC s'hagi convertit en un nou "referent" polític després d'anys de qüestionaments. "Jo tenia la convicció que la Barcelona del sí tornaria", ha assegurat, compartint quines seran les seves prioritats si guanya els comicis: la problemàtica de l'habitatge, el civisme i la seguretat. "Vull ser i seré l'alcalde de la nova etapa de Barcelona", ha afirmat. Recollint el testimoni dels exalcaldes Joan Clos i Jordi Hereu, presents a l'acte. Sánchez, Illa i Moret també han impulsat cap a la victòria el "futur alcalde de Barcelona".

Collboni Pedro Sanchez / EFE
Jaume Collboni parla amb Pedro Sánchez al seu costat / Foto: EFE