Esquerra presentava el passat divendres un conjunt d'esmenes per reformar de manera "quirúrgica" el delicte de malversació per aconseguir que no fos aplicable en "cap cas de l'1-O" i trobar així una despenalització d'aquest delicte en el context dels encausats pel referèndum. Després de la derogació del delicte de sedició i la reforma del de desordres públics, aquest és el punt calent de negociacions entre Esquerra Republicana i el PSOE. Ara, el PSOE i Unides Podem han respost a ERC amb una proposta que presentaran demà, segons informa La Vanguardia, i que preveu rebaixar les condemnes per malversació però no despenalitzar-les. Amb aquesta proposta de l'executiu espanyol hi ha una rebaixa de sis a quatre anys del delicte de malversació, però evita despenalitzar totalment els líders polítics que van ser condemnats o imputats per haver organitzat el referèndum de l'1-O.

La proposta concretament consisteix a afegir un nou tipus de malversació que penalitza el desviament pressupostari irregular dins de la mateixa administració pública, amb unes penes d'un a quatre anys de presó i fins a sis anys d'inhabilitació, on creuen que s'hi inclouen els casos del referèndum. Aquesta nova proposta suposa una rebaixa respecte a l'actual pena de sis anys de presó i deu d'inhabilitació. Des de l'executiu espanyol creuen que amb aquesta nova proposta no hi ha cap supòsit de malversació que pugui quedar despenalitzat, a més també volen incloure l'enriquiment il·lícit per aquells càrrecs que obtinguin un increment patrimonial de més de 250.000 euros durant el seu mandat i que no puguin demostrar el seu origen, un comportament que el dia d'avui no està castigat.

La proposta d'aquest divendres presentada per Esquerra té com a objectiu desfer la reforma "ad hoc" que el PP va fer l'any 2015 d'aquest delicte per perseguir els polítics independentistes, quan del redactat va desaparèixer tota al·lusió a l'ànim de lucre personal o de tercers com a agreujant. Es va considerar que fos el que fos el destí dels diners públics, tot era malversació. La nova proposta d'ERC tracta de posar en el centre de gravetat la diferenciació entre si hi ha o no malversació per a fins particulars. Fonts republicanes defensen que, amb la seva proposta "no aplica en cap cas a l'1-O", perquè s'aclareix la definició i en el cas del referèndum no hi ha apropiació per a fins particulars. "Amb aquesta proposta, els encausats per l'1-O no ho podrien ser", expliquen des de Calàbria. Així, aquestes mateixes fonts sostenen que la modificació beneficiaria tant els expresos polítics i exiliats com el president Carles Puigdemont, o com els encara no jutjats, com Josep Maria Jové i Lluís Salvadó.

Junqueras no veuria "just" quatre anys de presó

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que "no li semblaria just" que els exiliats que tornessin a Catalunya s'haguessin d'enfrontar a quatre anys de presó, tal com inclouria la darrera proposta sobre la malversació en què treballen PSOE i Unides Podem. Així ho ha afirmat aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha demanat "tot el suport" per poder negociar encara més amb el govern de coalició. El republicà ha afirmat que l'objectiu d'ERC és "rebaixar-la i fer-la desaparèixer" però ha afegit que per arribar com més lluny sigui possible fa falta l'ajuda de tothom. "Arribarem a fer-la desaparèixer? Depèn de quanta gent ens ajudi", ha manifestat en declaracions a Catalunya Ràdio. En una línia similar, ha demanat "una mica de generositat" als partits catalans per deixar els interessos "particulars" i permetin aprovar els pressupostos.

Amb peus de plom per no tocar els casos de corrupció

Ara, per fer front a aquesta proposta d'ERC, PSOE i UP s'han posat les piles i amb la seva nova proposta tractaran d'evitar que els encausats per l'1-O evitin el delicte de malversació. Consideren que en el nou tipus de malversació pretenen crear s'hi podrien encabir els casos del procés. Tot i això, la reforma de la malversació és un aspecte que tant des del PSOE com des d'UP, tracten amb peus de plom per la delicadesa de l'assumpte que podria arribar a crear un panorama d'impunitat per certs casos de corrupció, un escenari que els dos partits que governen a l'estat volen evitar de totes les maneres.

Respecte als casos de corrupció, des d'ERC parlen d'unes "esmenes quirúrgiques per redefinir, aclarir i evitar interpretacions esbiaixades del Codi Penal". D'aquesta manera volen "evitar que l’Estat torni a utilitzar el delicte de malversació de forma arbitrària per perseguir el moviment independentista, i a la vegada, evitar, també, que la reforma pugui ser utilitzada per rebaixar penes en casos de corrupció". En aquest sentit, deixen clar que amb la seva proposta "les penes que afecten els delictes propis de corrupció política i enriquiment personal es mantenen, com no podria ser d’una altra manera, sense possibilitat de rebaixar-ne la penalització".