Quan falta poc més de mig any per la cita electoral, el PSC ha donat aquest dissabte el tret de sortida a la seva campanya municipal a Barcelona. I ho ha fet esvaint qualsevol dubte: Jaume Collboni repetirà, per tercer cop, com a alcaldable de la capital catalana. Durant mesos, s'havia jugat amb els noms d'altres figures socialistes rellevants, com Miquel Iceta i fins i tot Salvador Illa, per disputar-se l'alcaldia barcelonina a les eleccions municipals 2023. Però el mateix primer secretari del PSC ha volgut reafirmar la seva confiança en Collboni aquest dissabte sortint en suport del seu company de partit en l'acte que l'ha proclamat de manera oficial. "Catalunya vol avançar i Barcelona vol avançar. Heu decidit que la nova etapa la liderin els socialistes i hem confiat en Collboni per aquesta nova etapa", ha dit davant de prop de mig miler de militants socialistes, entre els quals també s'han deixat veure diverses figures de renom entre el públic, com ara els exprimers secretaris Miquel Iceta i Pere Navarro, l'exalcalde Jordi Hereu, i l'alcaldessa d'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. "Confiar en ell per liderar aquest projecte és una decisió transcendental per a Catalunya i Espanya".

🗳️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Aquest ha estat el principal missatge que ha transmès el líder del PSC: la necessitat de passar pàgina al govern independentista a Catalunya i al d'Ada Colau a Barcelona. "L'objectiu és obrir una nova etapa", ha subratllat en repetides ocasions. "Posar punt final a un període marcat pels populismes i la divisió, la confrontació", ha avisat, titllant aquesta conjuntura de "dicotomia dolenta". Enfront això, ha manifestat la seva confiança que a partir del maig vinent, amb una victòria electoral de Collboni a la capital i una altra seva quan arribi a la Generalitat, "s'acabarà l'embolic a Barcelona i a Catalunya" i començarà una nova etapa definida per la política endreçada i l'esperança. "En aquestes eleccions haurem d'escollir entre els que es recreen en l'embolic, en les divisions i els populismes permanents, i els que apostem per Collboni. La decisió és clara", ha llançat Illa, en un impuls al seu candidat, a qui també ha encarregat la tasca de fer possible el retrobament entre barcelonins, expressió recentment utilitzada per l'espai socialista amb la voluntat de superar el procés independentista.

Jaume Collboni ha recollit el testimoni del líder socialista agraint-li la seva confiança, com també les més de 700 persones que han presentat avals a favor seu. "Per fi som a les portes del somni, de l'alcaldia de Barcelona", ha dit amb optimisme, assumint també el desig d'Illa d'obrir una nova etapa a la ciutat en cas que es rellevi Ada Colau. "Governaré amb raons i arguments, amb rigor, generositat i determinació", ha assegurat, reivindicant-se a ell mateix i també els socialistes, perquè el seu no és un projecte personalista, ha dit, sinó que vol representar la voluntat de la majoria de barcelonins.

Salvador Illa Jaume Collboni Miquel Iceta Jordi Hereu acte presentació candidatura Barcelona 5 novembre 2022 - Montse Giralt
Salvador Illa, Jaume Collboni, Miquel Iceta i Jordi Hereu durant l'acte / Foto: Montse Giralt

Retrets contra Pere Aragonès i Ada Colau

Durant les seves intervencions, tant Salvador Illa com Jaume Collboni han aprofitat l'oportunitat per llançar una onada de retrets contra diversos adversaris. Així, el líder socialista a Catalunya ha carregat contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acusant-lo d'"amagar-se" en la negociació dels pressupostos, i l'ha instat a reunir-se i governar. També a ell s'ha referit per exigir-li que destitueixi el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, després de la darrera polèmica dels Mossos d'Esquadra. Mentrestant, Collboni ha dirigit els atacs contra els seus rivals electorals: a Ada Colau, i amb una indirecta, ha ironitzat sobre la seva decisió de presentar-se per tercer cop a una reelecció "com si no hagués passat res" (passant per sobre que aquestes són també les seves terceres eleccions) i l'ha advertit que no es presenta "per fer ningú alcaldessa"; i a ERC, l'ha acusat d'utilitzar Barcelona pels seus interessos partidistes, jugant també amb la llengua: "Som bilingües i orgullosos".