El líder del PSC, Salvador Illa, ha responsabilitzat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, del retard en l'aprovació dels pressupostos del 2023. "El PSC vol fer les coses ben fetes i trigarem el que trigarem. No sento cap responsabilitat pel calendari. El responsable es diu Pere Aragonès", ha assegurat Illa en una entrevista amb l'agència Efe. En aquest sentit, el cap de l'oposició a Catalunya ha apuntat que ell té "la consciència molt tranquil·la", a pesar de la urgència del Govern per tancar un acord pels comptes. De fet, el socialista ha avisat que encara queda "camí per recórrer" abans d'aprovar els pressupostos, ja que el seu partit els vol analitzar a fons amb l'objectiu d'aconseguir "un bon acord". 

Illa també ha criticat que Aragonès ha canviat el seu posicionament sobre pactar els comptes de 2023 amb el PSC. "Primer el president no volia saber res del PSC, després deia que no passava res si es prorrogaven pressupostos i ara a corre-cuita vol aprovar-los i que els donem una llisteta de coses", ha afirmat. Per la seva part, el dirigent socialista ha plantejat "una negociació de tu a tu" on "el pes parlamentari" tingui un important paper, tot recordant que el PSC i ERC compten amb els mateixos diputats al Parlament. "Si algú es pensava que el PSC aniria amb una llisteta d'un hospital aquí, una carretera allà, un camp de futbol més enllà, s'equivoca", ha concretat Illa. Tot i aquestes discrepàncies amb el govern Aragonès, Illa ha assegurat que "en el que depengui del PSC, Catalunya tindrà pressupostos", sempre que "no hi hagi més cops de volant o sacsejades d'ERC, cosa que tampoc es pot descartar".

Illa afirma que no hi haurà "ni amnistia ni autodeterminació"

El líder del PSC ha recordat que Aragonès va perdre el suport de la CUP o Junts per "no complir" els seus pactes i que els comuns també han assenyalat incompliments en compromisos pressupostaris. Davant d'això, Illa ha afirmat que exigirà "garanties" per assegurar-se que el que s'acorda, es compleix. "Ha de quedar per escrit. Generositat, tota. Ingenuïtats, no", ha advertit. Així mateix, el socialista ha negat que entre les exigències del PSC per tancar un acord pels pressupostos hi hagi convocar la taula de diàleg dels partits catalans. "He dit sempre que vull fer una negociació estrictament pressupostària i no condicionar-la a altres qüestions", ha afirmat. De fet, Illa s'ha referit a la taula de diàleg entre el Govern i l'Estat i ha deixat clar que no hi haurà "ni amnistia, ni autodeterminació, i ells (la Generalitat) ho saben perfectament", però que han preferit apostar per "passar pàgina".

Les exigències del PSC per pactar els pressupostos

Els socialistes han posat damunt la taula diferents qüestions per abordar la negociació dels pressupostos. Entre elles hi ha desbloquejar projectes com l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i el complex del Hard Rock, així com la construcció de la B-40, coneguda com a Quart Cinturó o Ronda del Vallès. "No pot ser que el Govern bloquegi la B-40 pels seus interessos de xemeneia estreta i electoralista", ha assegurat Illa.