La sentència de la Manada ha marcat la celebració d'aquest 1 de Maig. La capçalera de la manifestació dels principals sindicats catalans, CCOO i UGT, a Barcelona amb motiu del Dia Internacional del Treballador ha començat a caminar aquest dimarts puntualment a les 11:30 h des de la plaça d'Urquinaona i ha recorregut la Via Laietana fins arribar a la plaça de la Catedral, on els representants dels dos sindicats han fet els seus discursos. 

Malgrat el mal temps i la pluja, les mobilitzacions han congregat milers de persones. "No és abús, és violació" i "prou precarietat, salaris dignes" han estat les principals consignes de la manifestació. A més de CCOO i UGT, altres organitzacions com el Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE), la CGT i d'altres han participat també a les mobilitzacions del Primer de Maig; unes mobilitzacions per reclamar uns salaris més alts, pensions dignes i, sobretot, la igualtat i els drets de les dones. 

Un Primer de Maig violeta

La crítica a la sentència del jutge del cas de la Manada ha marcat la concentració d'aquest dimarts. Amb consignes com "No és abús, és violació", "No és no", "Si en toquen una ens toquen a totes", juntament amb pancartes i llaços violetes, la reclamació dels drets de les dones, no tan sols a l'entorn laboral sinó també als carrers i a casa, ha estat el pal de paller d'aquesta mobilització.

Aquest Primer de Maig, amb la pancarta "No és abús, és violació" al capdavant, "expressa un nou temps de la lluita per la igualtat i la llibertat de les dones", segons els sindicats. El representant de la UGT, Camil Ros, ja ho ha anunciat des d'un inici: "Aquest 1 de Maig ja va començar el 8 de març. Mai hi havia hagut una mobilització tan gran per la igualtat. Avui, entre altres coses, també reclamem això".

"La sentència dels jutges del cas de la Manada és un greuge masclista que ens afecta a totes. A totes les dones ens fan indefenses davant les diverses 'manades' i davant la justícia masclista. És inconcebible que acceptin conceptes jurídics tècnics per anul·lar i suavitzar l'extrema violència i la coacció d'una violació grupal", han assegurat representants de la Plataforma contra la violència masclista. 

La violació de la Manada "ha penetrat profundament a la consciència de les dones i joves d'arreu. La ràbia i el dolor són profunds: les dones som persones que estimem i volem ser estimades. Volem drets, llibertats i igualtat. No acceptem aquesta sentència denigrant que ens roba tots els drets com a persones".

Manifestació 1 de maig 2018 12

Crítiques a la llei d'igualtat

El representant de CCOO, Javier Pacheco, ha volgut aclarir: "Lluitem per la igualtat, i sí, 'Ara ens toca a nosaltres'. Però sobretot, ara els toca a elles, a les dones d'aquest país, que pateixen la bretxa salarial, la discriminació a la feina, els sostres de vidre, l'assetjament sexual a la feina i a casa, la violència masclista que s'expressa en la seva pitjor cara amb la justícia heteropatriarcal que amb sentències com la de Pamplona deixen a la cuneta milers i milers de dones". 

En aquest sentit, Camil Ros ha volgut fer palès també el fet que "l'assetjament a les dones es produeix als carrers i de nit, però també al món laboral". Uns centres de treball, diu, "que no només paguen menys a les dones que als homes, sinó que també discriminen les dones dificultant-los el camí cap a posicions de responsabilitat". 

Des de la UGT asseguren que la llei d'igualtat "no aporta la igualtat real als centres de treball". Ros ha criticat el fet que les empreses de més de 250 treballadors tenen l'obligació de fer un pla d'empresa, "no de complir-lo". Segons Ros, la solució hauria de passar perquè s'actuï igual com en la política, en què si els partits no compleixen la llei del 50-50, no poden presentar la llista: "La solució: si no es compleix el pla d'igualtat, no es pot fer l'activitat econòmica". 

Exigència d'"unes pensions dignes"

El moviment per unes pensions dignes ha estat un altre dels pilars del Dia del Treballador. Les mobilitzacions dels pensionistes van començar fa temps, i el debat sobre si Espanya podrà garantir les pensions a mitjà i llarg termini continua sobre la taula. 

En aquest sentit, els sindicats han declarat: "Volem l'estabilitat estructural s'un sistema públic de pensions que garanteixi les pensions d'avui i les del futur, la sostenibilitat i la suficiència". 

En paraules de Pacheco: "Hem de treure la derogació de la reforma del Partit Popular de l'any 2013. Aquest és el veritable perill del futur de les pensions. Però compte si traiem de les mans del PP el sistema de pensions i les posem en mans dels que volen ser els seus hereus taronges", ha declarat el líder de CCOO, alertant de les polítiques de Ciutadans. 

En la mateixa direcció han anat les paraules del líder de la UGT. Ros ha sentenciat: "Ens diuen que el perill de les pensions és la demografia. Ens volen enganyar: el perill de les pensions és el PP i les seves polítiques". "No només hem de defensar la derogació de la reforma de les pensions sinó també les reformes laborals. Avui hi ha més gent treballant que fa sis anys; en canvi hi ha menys ingressos. Conclusió: el problema són la merda de salaris que ens estan pagant".  

A més, els sindicats han volgut deixar clar que no només defensen un augment de les pensions actuals i pels pensionistes d'enguany, "sinó el sistema de pensions amb una pensió mínima" -a Catalunya actualment la pensió mitjana és de 900 euros. "La pensió mínima a Catalunya hauria de ser de 1.000 euros i així es podria recuperar el poder adquisitiu que s'ha anat perdent durant aquests anys". 

 10Manifestació 1 de maig 2018

Els sindicats demanen un govern a Catalunya

CCOO i la UGT han aprofitat també per fer una crida als polítics a formar govern i al diàleg. Els sindicats consideren que és necessari que Catalunya tingui un govern i que es pugui fer política en matèria laboral. 

Pacheco ha declarat "volem la recuperació de les institucions catalanes. Volem més llibertat, més Govern i més Catalunya. Volem crear consens i diàleg". Per la seva banda, Ros ha criticat la situació actual quan ha afirmat que la formació del govern és necessària i que el volen "de manera ràpida i urgent". 

Ros considera que el govern és necessari perquè cal "negociar l'acord per recuperar les condicions de treball perdudes pels treballadors i treballadores públiques; desenvolupar el pacte nacional per la indústria; polítiques de reactivació econòmica; una contractació pública digna". Segons ell, "això només es pot fer amb un govern. Volem un govern fins i tot per criticar el govern". 

"Volem un govern català que faci com hem fet els sindicats: dir que és moment de ponts i de diàleg", ha afegit.