La fiscal especial per a la Violència de Gènere, Pilar Martín Nájera, ha afirmat que la "criticada" sentència del cas de la Manada és "absolutament respectuosa amb la dona", encara que "es pugui discrepar" de la valoració jurídica del tribunal, que va determinar abús sexual i no pas agressió. "La sentència, tan criticada, és absolutament respectuosa amb la dona perquè diu que va ser tractada com un objecte, que es va vulnerar la seva dignitat i que la víctima va tenir el seu consentiment viciat. Pel que fa als fets, és una sentència que creu totalment el testimoniatge de la víctima, i crec que cal posar-ho en relleu, encara que després discrepem en la valoració jurídica que van fer i en el tipus penal", ha afirmat Martín Nájera en una entrevista de la Cadena Ser.

La fiscal ha subratllat que és "prioritari" invertir en formació en perspectiva de gènere de tots els jutges i operadors jurídics "per valorar i interpretar tots els elements que envolten aquests tipus delictius des de la perspectiva de la víctima i des de la perspectiva de l'existència o no del consentiment". Al seu parer, el Codi Penal "dona instruments i eines" per valorar "adequadament" aquestes conductes. Així mateix, ha dit que la pena que estableix "és greu, important i proporcionada a la gravetat de l'atac a la dignitat i a la llibertat sexual de la dona".

Per Martín Nájera, la funció de jutjar que s'atribueix al poder judicial "és important" i ha assenyalat que en cada cas cal valorar totes les circumstàncies. En aquest sentit, ha subratllat que la valoració i l'anàlisi i interpretació "ha de ser amb perspectiva de gènere" i que creu que "és aquí en el que poden fallar els operadors jurídics".

"Establir taxativament què és violació o agressió o abús sexual mai no ens permetrà adaptar totes i cadascuna de les possibilitats en què poden manifestar-se aquests delictes", ha assenyalat la fiscal, que creu que és "preferible" un tipus més genèric i que sigui interpretat i adaptat "a les circumstàncies en concret i d'acord a la realitat social, que ha anat evolucionant".

Preguntada per si és partidària de sancionar el magistrat que va emetre un vot particular, Martín Nájera ha apuntat que ella no entra en els temes disciplinaris, però que cal tenir en compte que aquest vot consta de 200 folis: "Com molt bé ha dit el magistrat, cal posar-ho en relació amb el context, explicacions, antecedents i tot el que constitueix el raonament".