El president de la Generalitat, Quim Torra, i el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, han acordat que els gabinets respectius preparin l'ordre del dia de la propera reunió de la taula de diàleg, que s'ha de celebrar a Barcelona. Segons fonts de la Presidència de la Generalitat, Torra i Sánchez han mantingut una conversa telefònica aquest dilluns a la tarda.

El president de la Generalitat ha "deixat clar" a Sánchez que, per a la part catalana, l'ordre del dia ha d'incloure l'autodeterminació i l'amnistia, "perquè és en aquestes qüestions on rau el conflicte polític català". Fonts del Govern asseguren que aquesta reclamació no ha rebut cap resposta específica del president espanyol. Això no obstant, dimarts passat la portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, havia replicat a aquesta pretensió de Torra acusant-lo de plantejar qüestions que es troben "fora de la realitat".

Dues trucades i un missatge

Torra també ha insistit que la data de la reunió és "instrumental", ja que l'important és abordar l'arrel del conflicte.

La conversa s'ha celebrat després que la passada setmana el president va telefonar a Sánchez però aquest no va poder atendre la trucada. No obstant això, durant la conferència de presidents de divendres, el responsable de l'executiu espanyol li va fer arribar un missatge comunicant-li que el trucaria aquest dilluns per parlar.

Torra Conferencia Presidents Ruben Moreno

Torra durant la conferència de presidents de divendres / Ruben Moreno

Calendari judicial

Segons fonts del Palau de la Generalitat, la conversa ha durat uns vint minuts i ha tingut un to cordial. En referir-se al calendari de la reunió, Torra ha recordat a Sánchez les cites judicials que ha d'afrontar els propers 17 de setembre al Suprem -per a la vista del recurs contra la sentència d'inhabilitació dictada pel TSJC- i el 23 de setembre al TSJC. "Per defensar la llibertat d'expressió", ha explicat a Sánchez.

Això no obstant, el primer tema que han abordat durant la conversa ha estat la crisi de la Covid-19. El president ha reclamat al líder de PSOE una "solució ràpida" que habiliti les baixes laborals per als pares i mares de tots els nens i nenes que hagin de fer quarantena.

Moncloa: agenda de retrobament

Poc després fonts de la Moncloa han confirmat la trucada de Sánchez a Torra. Des del govern espanyol també afirmen que els dos dirigents s'han posat d'acord perquè els seus equips negociïn l'ordre del dia i la data de la propera reunió. Des de Madrid apunten que es reprendrà així l''Agenda de Retrobament', basada en el "diàleg polític" i en la "regeneració institucional", així com la "millora de la cooperació".

El compromís inicial era reunir la taula de diàleg abans que acabés el mes juliol, però aquest termini que va expirar sense que es produís aquesta segona trobada entre governs. El passat 1 de setembre, a la tornada de les vacances, però, Pedro Sánchez va assegurar públicament que el govern espanyol estava disposat "a reunir-se al setembre, quan vulgui el Govern"

primera reunió taula diàleg Moncloa madrid EP

La primera reunió de la taula de diàleg que presideixen Sánchez i Torra es va fer a finals de febrer / Efe

Des del Govern, ja es va respondre llavors que li pertoca a l'Executiu espanyol fixar la data de la pròxima trobada i que "s'hi ha de poder parlar de tot". "La resolució del conflicte polític passa pel diàleg dels dos governs. També passa per l'amnistia dels presos i l'autodeterminació", va replicar la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó.