El compromís era reunir la taula de diàleg abans que acabés el juliol. Aquest compromís ja va expirar sense que es produís aquesta segona trobada entre governs. A la tornada de les vacances, però, Pedro Sánchez ha dut a terme un nou compromís. “Estem disposats a reunir-nos al setembre, quan vulgui el Govern”, ha assegurat el president espanyol. A l’altra banda, però, el president Quim Torra condiciona la represa del diàleg a un ordre del dia concret: l’exercici del dret a l’autodeterminació.

En una entrevista a la Ser aquest dimarts al matí, el president del govern espanyol no ha volgut donar per trencats els ponts amb l’independentisme, sobretot amb Esquerra Republicana. Des de la Moncloa continuen “confiant” en els republicans, especialment per negociar els pressupostos de l’Estat, que ha garantit que seran una “proposta progressista” i sense “vetos” a cap formació. Tot de passada, ha recalcat que estan “disposats” a tornar a reunir la taula de diàleg al setembre.

En aquests moments, la prioritat política del govern espanyol és elaborar els nous pressupostos de l’Estat, prorrogats des de l’any 2018. Aquest mateix dimarts es produirà una primera reunió entre els dos socis, amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’estat de Drets Socials, Nacho Álvarez. L’objectiu és preparar l’avantprojecte de pressupostos, que volen tenir aprovats abans que s'acabi l’any, quan comencin arribar els diners d’Europa.

Durant l’entrevista, com ja va fer ahir davant la plana major de l’Ibex, Pedro Sánchez ha apel·lat a la “unitat” i a “desterrar la lluita partidista”, que a parer seu és el que la ciutadania demana. Ha trobat incomprensible que el principal partit de l’oposició, el PP, s’hagi desmarcat de la negociació dels pressupostos de l’Estat. Davant d’això, ha reclamat a “tots els responsables” de la formació, tant a les Corts com a Génova, “avantposar el bé comú a l’interès partidista”.

Per altra banda, el president espanyol ha negat que Podemos hagi vetat la col·laboració de Ciutadans en els comptes públics. “No hi ha hagut cap veto”, ha defensat el dirigent socialista. Ha deixat clar que seran uns pressupostos progressistes, basats en els compromisos adquirits en l’acord de govern de coalició, però que han de “mirar més enllà de la majoria parlamentària” que conforma l’executiu. “Han de ser uns pressupostos progressistes i no poden ser excloents. No podem excloure cap grup d’aquesta interlocució”, ha reiterat.

Un cop més, i malgrat les divergències, Sánchez ha tornat a defensar el bon funcionament del govern de coalició amb Unidas Podemos. "Tots els ministres tenen la meva confiança, respecte i lleialtat", ha assegurat.

"Respecta" la decisió de l'emèrit

Després de la fugida de Joan Carles I als Emirats Àrabs Units, el cap del govern ha dit "respectar" aquesta decisió. Més enllà d'això, no ha volgut entrar en cap mena de detall sobre les converses que van tenir amb la Casa Reial sobre aquest tema. Ha tornat a tancar files amb "l'exercici d'exemplaritat" del rei Felip VI per tallar amb "suposades pràctiques no exemplars".

Casado demana trencar amb Podemos

En paral·lel a l'entrevista de Pedro Sánchez, el cap de l'oposició n'oferia una altra a Antena 3. Pablo Casado ha assegurat que aquest dimecres es reunirà a la Moncloa per "escoltar" les seves propostes sobre els pressupostos, però els populars hi mantenen la porta tancada. Abans de negociar-los, ha reiterat, cal una condició prèvia: que Sánchez trenqui amb Unidas Podemos. El dirigent conservador ha dit que no se sent "pressionat" per la conferència del president espanyol envoltat de la plana major de l'Ibex.