La Sala Segona del Tribunal Suprem, que presideix Manuel Marchena, ha dictat una providència en què fixa per al 17 de setembre a les 12 hores la vista del recurs del president de la Generalitat, Quim Torra, contra la seva inhabilitació. Aquest calendari confirma la data que ja va avançar el Tribunal com a "possible" i que va recórrer la defensa de Torra.

Segons ha informat el Suprem, la sala estarà constituïda pels magistrats Andrés Martínez Arrieta, com a president, Juan Ramón Berdugo, com a ponent, a més d'Antonio del Moral, Vicente Magro i Susana Polo. Arrieta, Berdugo i Moral van formar part del tribunal que va condemnar els líders del procés.

La defensa de Torra va presentar el passat 4 de febrer el recurs contra la sentència d'un any i mig d'inhabilitació a què el va condemnar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per no haver retirat el llaç groc de la façana de la Generalitat durant la campanya electoral tal i com li va ordenar la JEC. En el recurs, el president denuncia que la sentència estava ja escrita i que és objecte d'una persecució política.

El Suprem ja havia anunciat que previsiblement el 17 de setembre seria la data de la vista sobre la inhabilitació, la qual cosa va provocar un recurs de súplica de Torra, reclamant que s'anul·lés aquest calendari. El recurs demanava a més que l'assenyalament es faci amb estricte respecte al corresponent torn i advertia que hi ha encara casos pendents al Suprem corresponents als anys 2018 i 2019, a banda dels que s'han acumulat ja del 2020.

manuel marchena EP

El president de la Sala Segona del Suprem, Manuel Marchena / Europa Press

Aquest va ser també un dels arguments pels quals el president va recusar la pràctica totalitat dels membres del tribunal per pronunciar-se sobre l'abstenció comunicada pel ponent inicial en aquesta causa, Miguel Colmenero. La defensa de Torra, que dirigeix Isabel Elbal i Gonzalo Boye, van responsabilitzar directament el jutge Manuel Marchena d'aquesta calendari.

Precisament, el Tribunal va fer públic aquest dimecres l'escrit en què accepta l'abstenció de Colmenero com a ponent, però declara la inadmissió de les recusacions presentades pel president.

En l'escrit d'inadmissió el Suprem se'n desentenia de la data que havia avançat per a la vista sobre la inhabilitació del president, que descriu com a "pretesa data d'assenyalament de la causa".

Finalment, però, el calendari previsible s'ha acabat confirmant.