La consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha manifestat aquest dimarts que condiciona la mesa de diàleg el fet que es pugui parlar sobre el dret d'autodeterminació i amnistia dels presos polítics. "La resolució del conflicte polític passa pel diàleg dels dos governs. També passa per l'amnistia dels presos i l'autodeterminació", ha ressaltat Budó en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Ara bé, ha destacat que en aquesta taula de diàleg "s'ha de poder parlar de tot" i ha exigit al govern espanyol que digui quins són els punts que vol tractar en aquesta trobada.

pedro sanchez quim torra reunio mesa dialeg moncloa - efe

Pedro Sánchez i Quim Torra en una reunió de la mesa de diàleg / EFE

Data de la pròxima reunió 

D'altra banda, el president del Govern espanyol, Pedro Sànchez, va anunciar ahir que volia reprendre la taula de diàleg abans que acabi el mes de setembre.

 

En aquest sentit, Budó ha considerat que li pertoca a l'Executiu espanyol fixar la data de la pròxima trobada. "S'ha de poder fer un treball previ per veure quins temes es posen sobre la taula en la mesa de diàleg", ha apuntat. 

En un altre context, Budó ha desestimat respondre sobre una possible data per les eleccions electorals. El pròxim 17 de setembre el president Torra ha d'acudir al Tribunal Suprem en una vista que podria comportar la seva inhabilitació per haver-se negat a retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat durant la campanya electoral de les eleccions generals del 2019. "La convocatòria o no d'eleccions és competència del president de la Generalitat", ha matisat.

Ara bé, des del seu punt de vista, la ciutadania no demana la convocatòria d'eleccions, sinó que es prenguin mesures per gestionar la crisi sanitària desencadenada per la pandèmia, així com les seves conseqüències econòmiques i socials. "La gent no ens demana eleccions, sinó solucions", ha destacat.

Per això, el Govern preveu fer una modificació de pressupostos per poder fer front els nous reptes que ha comportat la crisi santària, econòmica i social, i preveu tenir llest un avantprojecte de llei a finals d'any.