Quim Torra s'ha negat a firmar l'acord celebrat pel govern espanyol de Pedro Sánchez amb la resta de presidents autonòmics. El motiu? El que el president Torra considera que és un incompliment de tot el paquet de mesures que han presentat per reforçar el pla "Me cuida" amb l'objectiu de fer front a les ajudes socials pel coronavirus. El punt més calent ha estat el permís retribuït per quarantena que el govern català reclama que es doni a tots els pares i mares que tinguin un nen o nena aïllat a casa i es pugui fer el tràmit com una baixa ordinària. 

Baixes i autònoms

En els darrers dies, el discurs del Gobierno ha anat per dues bandes: la socialista amb la negació a donar cap mena d'ajuda i estudiar-ho si s'escau, i la de Podemos amb el vicepresident Pablo Iglesias al capdavant que va anunciar que les ajudes es donarien i es canviaria la resolució del Reial Decret Llei de "forma immediata". No obstant, el text acordat no matisa res i diu: "A petició de les comunitats autònomes, es compromet a modificar la baixa per incapacitat temporal de pares i mares que hagin de fer-se càrrec o cuidar dels seus fills que siguin positius per Covid-19 o contactes amb un positiu i hagin donat positiu, que hagin de fer quarantena". A més, explicita que això afecta els menors de 16 anys i alumnes de centres educatius especials que requereixin una atenció.

L'altre punt de discrepància és l'ajuda prevista per als autònoms. Novament, la paraula es queda en bones intencions: "Es compromet a crear una ajuda o subsidi per donar cobertura als treballadors autònoms que també hagin de fer-se càrrec o cuidar dels seus fills i alumnes en centres escolars o especials, que hagin de fer la quarantena per positiu o contacte".

I per acabar, una vella sol·licitud reclamada des de sempre: el traspàs de competències. Malgrat que els ministres de Pedro Sánchez reiteren que les competències les tenen les comunitats, en el text admet la realitat i tan sols diu que ho estudiarà: "El govern de l'Estat, a petició de les comunitats, es compromet a crear i traspassar sense condicions, tots els recursos econòmics necessaris cap a aquestes i els canvis legals necessaris per fer front a tots els compromisos i necessitats expressades en aquest document".

conferencia presidents autonomis sanchez Moncloa

Sánchez connecta amb els presidents autonòmics / Foto: La Moncloa

En paral·lel a les rodes de premsa dels presidents autonòmics, de moment, Quim Torra ja ha avançat un resum de la conferència a través de twitter: "Finalment el govern espanyol no ha acceptat les esmenes proposades i, per tant, la Generalitat no subscriurà el document sobre educació de la reunió d'aquest matí".