Si no es reuneix la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat no és culpa de la delegació espanyola, sinó de la catalana. Aquest és el missatge que traslladen des de La Moncloa el mateix dia que Pedro Sánchez ha assegurat estar disposat a reunir el fòrum bilateral durant el mes de setembre, després del compromís fracassat del juliol. “El problema no és el govern, sinó el senyor Torra, que no vol reunir-la o que planteja qüestions per reunir-la que estan fora de la realitat”, ha sostingut la portaveu espanyola María Jesús Montero.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la dirigent socialista ha reiterat que el seu govern està “disponible” per reunir-se “des del primer moment”, ja des del juliol. Davant la situació enrocada, Montero ha interpel·lat directament els republicans: “Li diria a ERC que, si vol que la taula es reuneixi, el primer que ha de fer és parlar amb el senyor Torra”. I ha posat el dit a la nafra de JxCat: “Bé, no sé si amb Torra, amb Puigdemont o amb Artur Mas”.

Davant les condicions del Govern per parlar d’autodeterminació i amnistia, la ministra ha rebatut que prefereix parlar de “punts de trobada” en comptes de “línies vermelles”. Tot i això, ha dit que són qüestions allunyades de la realitat. “Sobre aquests temes, la nostra posició ha estat molt clara. L’important és que si ERC creu que s’ha de reunir, convenci el president”.

Pel que fa a les paraules del president Torra, disposat a desobeir per tercera vegada en cas d’inhabilitació per part del Tribunal Suprem, la portaveu espanyola s’ha limitat a defensar que “del senyor Torra” i de qualsevol president “s’espera el compliment íntegre de la legalitat”. En cas contrari, “la justícia actuarà amb aquelles persones que no compleixin la llei”.

Les condicions del Govern

Instants abans, la consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha manifestat que condiciona la mesa de diàleg el fet que es pugui parlar sobre el dret d'autodeterminació i amnistia dels presos polítics. "La resolució del conflicte polític passa pel diàleg dels dos Governs. També passa per l'amnistia dels presos i l'autodeterminació", ha ressaltat Budó en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.