El Consell Nacional d'Esquerra Republicana ha validat aquest dimarts les llistes del partit per a les eleccions del 12 de maig. Algunes incògnites ja estaven resoltes, com ara que Marta Vilalta, Raquel Sans i Laia Cañigueral acompanyarien Pere Aragonès com a caps de llista per Lleida, Tarragona i Girona, respectivament, o que la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà repetiria com a número 2 del partit i mà dreta d'Aragonès. Quedava per aclarir quines posicions ocuparien els consellers que han format part de l'Executiu, i hi ha hagut tant altes com baixes. Roger Torrent, titular d'Empresa i Treball, és una de les baixes més significatives respecte del 2021, ja que passa d'ocupar la tercera posició (el substitueix Josep Maria Jové, president del grup parlamentari) a caure de les llistes. Tres anys enrere, el 2021, el nom de Torrent, que fins llavors era president del Parlament, va sonar com a possible candidat a les eleccions del 14-F, però l'escollit va ser finalment Aragonès. Ara desapareix de les llistes i la seva posició com número 3 l'ocuparà Josep Maria Jové, president del grup parlamentari. 

Natàlia Mas, titular d'Economia aquesta passada legislatura (i persona molt propera a Oriol Junqueras durant la seva època al Departament) i David Mascort, responsable d'Acció Climàtica (i, per tant, de la sequera i de la gestió de les protestes de la pagesia) tampoc no figuren a les llistes. Altres membres del Govern que en queden fora són Meritxell Serret (Exteriors), Natàlia Garriga (Cultura), Anna Simó (Educació) i Gemma Ubasart (Justícia). En canvi, el partit ha incorporat en posicions de sortida Joan Ignasi Elena, Carles Campuzano (independent) i Tània Verge com a números 5, 7 i 8 de la llista. Aquests són l'altra cara de la moneda i s'afegeixen així a Ester Capella, titular de Territori, que el 2021 ja anava de número 8 per Barcelona i aquest 2024 avança fins a la sisena posició. Quim Nadal, a qui el Govern va incorporar com a independent després de la sortida de Junts al capdavant del departament d'Universitats, tanca de manera simbòlica la llista per Girona. 

Wagensberg dins, Vergés fora

Alba Vergés i Ruben Wagensberg, els dos representants dels republicans a la mesa del Parlament en aquesta passada legislatura, es troben en dues situacions ben diferents. La igualadina i exconsellera de Salut, que va adquirir protagonisme primer durant la pandèmia i després durant els mesos en què Laura Borràs va estar suspesa com a presidenta de la cambra, cau de les llistes d'Esquerra, mentre que el 2021 n'ocupava una destacada sisena posició. Wagensberg, que es va traslladar a Suïssa a finals de gener per la persecució del jutge García-Castellón, repeteix i passa del tretzè al novè lloc. Qui es manté a la part alta dels candidats és Najat Driouech Ben Moussa, de nou a la quarta posició per Barcelona. 

Les eleccions del 12-M, una lluita a tres 

A la seva intervenció al Consell Nacional Extraordinari del partit per ratificar les llistes, Aragonès ha destacat que la seva composició anirà més enllà de les seves sigles, subratllant també que conformen un equip "sòlid, que combina experiència i joventut, divers com ho és la nostra societat i d'homes i dones preparats per assumir totes les responsabilitats".

I si al seu discurs en el primer acte de precampanya del partit, a mitjan març, Aragonès plantejava les eleccions del 12-M com una dicotomia entre un "delegat de la Moncloa", en referència a Salvador Illa, i ell com a president de la Generalitat, aquest dimarts Aragonès hi ha afegit un altre rival: Carles Puigdemont. "El proper 12 de maig la ciutadania triarà entre els que davant les dificultats renuncien i marxen; aquells que no defensaran els interessos del país o Esquerra Republicana", ha assegurat entre aplaudiments dels consellers nacionals, que l'han rebut a crits de "president". El mateix dia en què ha presentat la seva proposta de referèndum, amb pregunta inclosa, i després que la Moncloa l'hagi descartada ràpidament, Aragonès ha llançat també un missatge per al govern espanyol: "Diuen que és impossible, però a ERC sabem que 'impossible' no surt al nostre diccionari; el farem possible si ho vol la ciutadania de Catalunya". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!