Tret de sortida a la campanya disparant contra tots i tothom. Gairebé dos mesos abans de les eleccions convocades per Pere Aragonès, Esquerra Republicana ha encetat la cursa electoral en un acte multitudinari a Barcelona després d'una setmana intensa: fracàs dels pressupostos, convocatòria d'eleccions i el triomf de la llei d’amnistia. A banda d’Aragonès, que és el candidat del partit d’aquestes eleccions, escollit ja al mes de gener quan es mostrava disposat a esgotar la legislatura, també hi han intervingut el president del partit Oriol Junqueras, Marta Rovira des de l'exili, la vicepresidenta del Govern Laura Vilagrà, la portaveu Marta Vilalta i la diputada al Congrés Teresa Jordà. En l’acte, que va ser anunciat amb què Aragonès convoqués les eleccions, hi ha assistit també la plana major del partit i un centenar de persones, segons Junqueras, han quedat fora de l’auditori de la UPC. 

4726090bb6a1776c870e0c2c3d5b904fc6f181c3w
Aragonès amb Junqueras, Vilalta, Jordà i Vilagrà / Foto: Efe

Aragonès contra tots: irresponsables i sucursalistes 

Aragonès, que ha estat l'últim a intervenir a l'acte, presentat per Oriol Junqueras i rebut entre crits de president, ha aprofitat la seva intervenció per treure pit de la feina que ha fet des del Govern de la Generalitat en els últims tres anys -a primera fila l'acompanyaven bona part dels seus consellers- i reivindicant els pressupostos que no han estat aprovats pel "tacticisme i electoralisme" d'alguns. "No ens ho esperàvem dels comuns, ens ho esperàvem dels altres que van fer les retallades", ha ironitzat Aragonès en referència a Junts.

A banda de carregar molt durament contra els de Jéssica Albiach i demanant als catalans que recordin qui ha impedit que hi hagi pressupostos quan vagin a votar el pròxim 12 de maig, Aragonès ha disparat contra Salvador Illa, líder del PSC i que ha encapçalat totes les enquestes en els últims mesos. No ho ha pogut fer denunciant el no del seu partit als pressupostos (van arribar a un acord amb els socialistes ja fa setmanes que ha quedat en paper mullat) sinó pel seu sucursalisme: "Hi ha una dicotomia que hem de tenir molt clara i no s'hi val despistar-nos. El 12 de maig hem de decidir si hi haurà un president de Catalunya o un delegat de la Moncloa a la Generalitat" ha clamat el president entre aplaudiments. Anant més enllà, Aragonès ha denunciat que "el delegat de la Moncloa", en referència a Illa, parli d'una dècada de decadència quan s'han millorat els indicadors econòmics o que aposti pel trilingüisme a l'escola quan el català agonitza en l'ús social. 

 

"Tota la força" el 12 de maig per no dependre dels "egoistes"

Oriol Junqueras també ha centrat bona part del seu discurs en la no-aprovació dels pressupostos tot advertint que en les eleccions del 12 de maig, “Catalunya s’ho juga gairebé tot, no és una exageració”. “Quan clamem contra aquells que han impedit que hi hagi pressupostos, el nostre clam no és tàctic, no és buit, sinó sincer i ple d’angoixa pel patiment de la nostra gent”, ha lamentat el president d’Esquerra, traient pit de la feina del seu partit al capdavant del Govern. 

e61bd3638613d1b45ecf7c1a632810f325cb7229w
Pere Aragonès i Oriol Junqueras, aquest dissabte a l'acte de Barcelona / Foto: Efe

Junqueras ha demanat el vot pels republicans en els comicis que se celebraran abans d’hora i aconseguir que ERC no depengui “mai dels vots que imposen el seu egoisme a les necessitats de la nostra pàtria”, després del no de comuns i de Junts als comptes de la Generalitat. “No ens ha de fer cap escrúpol dir que volem guanyar i tornar a guanyar perquè cadascuna de les nostres victòries són del país i les posem al servei de cadascun dels nostres”. Enter crits d’independència, Junqueras ha assegurat que l’objectiu del seu partit és aconseguir “una Catalunya independent” i assumir totes les responsabilitats que es derivin d’aquest procés: “Mai no ens ha fet por assumir totes les pors que els altres sí que tenien i que ens hem fet nostres” ha insistit Junqueras, tot desitjant deixar de ser independentistes: “La millor manera serà construir una Catalunya independent. Aquest és el nostre repte”. 

De l'impossible als fets: objectiu referèndum

Teresa Jordà ha estat l’encarregada de treure pit de l’aprovació de la llei d’amnistia, just després que Ruben Wagensberg enviés un missatge en vídeo des de Suïssa, com també ha fet Marta Rovira. Tots dos han estat ovacionats dempeus per les 500 persones que ha reunit el partit en aquest acte. Jordà ha tret pit d’haver aconseguit aprovar una llei que els republicans defensen “des de fa cinc anys” quan “per molta gent era una ocurrència absurda, fins i tot una bogeria”.

“Entre Catalunya i Espanya es resolen els conflictes polítics parlant en una taula. És el que hem fet nosaltres davant molts que ens deien que érem ingenus i que tot això no serviria per res”, ha retret Jordà a Junts per Catalunya, a qui ha donat la benvinguda a “estratègia d’Esquerra Republicana”. Recordant les paraules de Salvador Illa en què assegurava, en castellà, que “amnistia no”, Jordà els ha demanat a ell i a Pedro Sánchez que els diguin que és el que ara “és impossible” per també fer-ho, en referència al referèndum d’autodeterminació, una proposta que ha estat rebuda amb aplaudiments i crits d’independència. Rovira, en la seva intervenció, també ha assenyalat que la pròxima parada és tornar a votar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!