La vicepresidenta en funcions del Govern, Laura Vilagrà serà la número 2 de Pere Aragonès per a les eleccions del pròxim 12 de maig. Esquerra repeteix així la mateixa fórmula que el 2021, quan el partit va decidir apostar per Vilagrà, llavors una desconeguda en la política nacional, per a la segona posició per les llistes a Barcelona. L'exalcaldessa de Santpedor (Bages) va ser nomenada vicepresidenta a finals de gener, en l'última remodelació del Govern en què també es va situar Sergi Sabrià com a viceconseller d'Estratègia i Comunicació. Fins aleshores, Vilagrà exercia com a consellera de Presidència, sent la mà dreta d'Aragonès durant tota la legislatura. Aquesta mateixa setmana, la vicepresidenta havia obert la porta a tornar a repetir com a número dos del partit en les eleccions d'aquest mes de maig: en una entrevista a Catalunya Ràdio, preguntada per aquesta qüestió, va resoldre que amb Aragonès havien fet un "bon tàndem", posant-se a la seva disposició per ser a les llistes d'ERC. "Aragonès escull Vilagrà perquè ha demostrat una gran capacitat de negociació i sempre ha posat per davant el projecte col·lectiu i ha defensat Catalunya i la seva gent en totes i cadascuna de les seves actuacions", han informat els republicans en comunicat. 

El partit destaca el paper de la número 2 en la negociació amb el govern espanyol durant aquesta legislatura, que "ha fet possibles fites que semblaven impossibles", citant la reforma del delicte de sedició o l'amnistia. En les últimes setmanes els republicans s'han reivindicat com els primers que van posar sobre la taula la necessitat d'aquesta llei. En un vídeo compartit a les xarxes socials, Laura Vilagrà assegura que per a ella és "un honor tornar a fer tàndem amb el president Aragonès", en aquestes eleccions, aprofitant per lloar el candidat del partit aquest 12-M: "Té el conjunt del país al cap". 

 

Pocs canvis respecte del 2021

En l'acte del partit celebrat dissabte 16 de març, pocs dies després de la convocatòria electoral, Vilagrà va ser una de les persones que hi va intervenir, juntament amb el mateix Aragonès, el president del partit, Oriol Junqueras, la portaveu a Madrid, Teresa Jordà, la secretària general Marta Rovira i la portaveu parlamentària del partit, Marta Vilalta. Aquesta mateixa setmana, la també secretària general adjunta ha estat confirmada com a número 1 per Lleida, Raquel Sans com a candidata per Tarragona i Laia Cañigueral per Girona. La fins ara delegada del Govern a les comarques gironines és així l'únic canvi en les primeres posicions respecte a les eleccions del 14 de febrer del 2021, quan el partit ja va escollir Aragonès, Vilalta i Sans com a caps de llista per Barcelona, Lleida i Tarragona, mentre que la candidata per Girona va ser Teresa Jordà.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!