El govern espanyol ha tancat aquest dimarts la porta a celebrar cap referèndum d’autodeterminació. Ho ha fet després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi fet una proposta oficial de consulta sobre la independència del país, amb la pregunta "Voleu que Catalunya sigui un estat independent?". La Moncloa ha minimitzat la iniciativa, emmarcant-la en la campanya de les eleccions catalanes del 12-M. És més, Pilar Alegría, portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez, s’ha referit al cap del Govern com el “candidat Aragonès”. "El pròxim 12 de maig hi ha eleccions, i els diversos candidats fan les diverses propostes", però la idea de preguntar els catalans sobre el seu futur polític "no està en el full de ruta de la concòrdia" del govern espanyol. 

 

Preguntada per si amb el referèndum passarà igual que amb l'amnistia, i acabaran donant el seu braç a tòrcer, Pilar Alegría ha assegurat que el referèndum està "diametralment oposat" a l'estratègia de Pedro Sánchez per desinflamar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. S'ha escudat, a més, en les victòries electorals del PSC al país en els darrers anys, que han "refrendat" les polítiques del president del govern espanyol amb els catalans. Així, ha tornat a defensar que la proposta d'amnistia que van presentar el 2021 grups independentistes no era constitucional; mentre que la del PSOE, a parer seu, sí que ho és. 

La també ministra d’Educació ha assegurat que la majoria de catalans està en contra de la proposta que ha fet el cap de llista d’ERC als comicis del 12 de maig. Però no és cert: en el darrer baròmetre publicat pel Centre d’Estudis Catalans, només un 18% de la societat catalana estava en desacord amb la consulta; un 76% hi estava a favor i només el 6% de la població tenia una posició equidistant. 

"Queden tres anys i mig de legislatura"

Alegría també ha assegurat que posar sobre la taula un referèndum d'autodeterminació en cap cas condiciona la legislatura espanyola. "Ens queden encara tres anys i mig", ha asseverat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts. Així, ha afirmat que l'executiu espanyol és capaç de mantenir el "diàleg" amb la resta de formacions que hi ha al Congrés dels Diputats, per impulsar polítiques que "milloren la vida de la gent".

La proposta de referèndum d'Aragonès

El president de la Generalitat i candidat d'ERC el 12-M ha fet l'anunci de la pregunta de la consulta després de rebre l'informe 'Identificació i concreció de les vies jurídiques per a la realització d’un referèndum que pregunti a la ciutadania de Catalunya sobre la independència' que ell mateix va encarregar a l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, a partir de l'informe del comitè d'experts sobre l'acord de claredat. La presentació de l'informe arriba ara, a les portes de les eleccions al Parlament convocades pel 12 de maig i amb els partits immersos ja en la precampanya electoral.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!