Esquerra Republicana ha escollit Marta Vilalta, Raquel Sans i Laia Cañigueral com a caps de llista a les demarcacions de Lleida, Tarragona i Girona, respectivament. Així ho ha validat la Comissió de Garanties del partit aquest dilluns enmig dels processos interns dels republicans per confeccionar la llista de les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. Totes tres candidates han estat escollides després d'haver aconseguit els avals necessaris de la militància, que finalitzaven aquest dilluns. Les tres dirigents republicanes no han tingut oposició en el procés d'elecció. 

D'aquesta forma, l'actual secretària adjunta  i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, i la vicesecretària general de Feminismes i LGTBI i també portaveu, Raquel Sans, repeteixen com a cap de llista dels republicans a les comarques de lleidatanes i tarragonines després d'haver-ho fet en les eleccions de 14 de febrer del 2021. En canvi, Laia Cañigueral, actual delegada del Govern a Girona i exdiputada al Congrés, substitueix l'exconsellera d'Acció Climàtica i actual diputada d'ERC a Madrid, Teresa Jordà, a les comarques de Girona.

Pere Aragonès, ratificat com a candidat

Així mateix, els republicans també han validat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com a cap de llista a les eleccions del 12-M, a través de l'executiva nacional del partit, de la qual forma part. En un comunicat, el president assegura que "és un honor i un orgull tornar a representar el partit a les pròximes eleccions. "Em poso a disposició per treballar incansablement per tornar a ser el president de la Generalitat amb una majoria més àmplia, que ens permeti seguir millorant la vida de tots els catalans i catalanes, tal com ja hem fet en la passada legislatura", ha assegurat Aragonès, que va convocar eleccions després de no poder aprovar els pressupostos de la Generalitat. 

Els republicans continuen el procés electoral per triar els membres que hauran d'integrar el conjunt de la llista electoral, que haurà de ser ratificada el pròxim dimarts 2 d'abril a través d'un Consell Nacional extraordinari. De fet, els congressos territorials d'ERC ja estan celebrant aquesta setmana reunions per decidir les propostes que fan a l'executiva del partit. 

Marta Vilalta repeteix com a cap de llista a Lleida

Marta Vilalta repetirà com a cap de llista d'ERC a les comarques de Lleida. És la secretària general adjunta del partit i ha anat assumint galons interns, sobretot des que la secretària general, Marta Rovira, es va exiliar a Suïssa. Exerceix de portaveu del partit i de portaveu parlamentària i ha sigut diputada al Parlament entre el 2012 i el 2015 i ho és des del 2018, fins a l'actualitat. Ha estat directora general de Joventut de la Generalitat entre el 2016 i el 2018. Nascuda a Torregrossa (Pla d'Urgell) el 1984, Vilalta és periodista de professió. Entre el 2007 i el 2009 va ser la cap de la federació regional d'ERC a Lleida i del 2009 al 2012 va treballar a l'Oficina de Comunicació del Departament de Governació i Relacions Internacionals de la Generalitat. Entre el 2008 i 2012 també va ser cap de premsa de l'Acampada Jove i ha treballat, en l'àmbit privat, a Ràdio Tàrrega, el Diari Segre i Televisió de Catalunya. 

Marta Vilalta, la cap de llista d'ERC a les comarques de Lleida per a les eleccions del 12-M / Montse Giralt
Marta Vilalta, la cap de llista d'ERC a les comarques de Lleida per a les eleccions del 12-M / Montse Giralt

Raquel Sans es consolida a Tarragona

Raquel Sans repeteix com a cap de llista a les comarques de Tarragona després d'haver-ho fet en les passades eleccions del 2021. Actual vicesecretària general de feminismes i LGTBI, també és portaveu del partit. Juntament amb Vilalta, és una de les veus cantants al grup parlamentari dels republicans. Nascuda a Valls (Alt Camp) el 1981 és una de les dirigents dels republicans que ha anat creixent internament des que el partit ha tornat a les institucions de la mà d'Oriol Junqueras. Diputada des del 2018, va ocupar la posició número 6 a la demarcació en les eleccions del desembre del 2017 (post 155). Malgrat que inicialment no va ser elegida diputada, l'aleshores diputat Òscar Peris va renunciar-hi per tornar a ser el delegat del govern a Tarragona. Això va fer que Sans, que resideix a Tarragona des de fa uns anys, aconseguís l'acta de diputada. 

Raquel Sans, cap de llista d'ERC a les comarques de Tarragona per al 12-M / Carlos Baglietto
Raquel Sans, cap de llista d'ERC a les comarques de Tarragona per al 12-M / Carlos Baglietto

Laia Cañigueral substitueix Teresa Jordà com a cap de llista

L'actual delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, s'estrena com a cap de llista a les comarques de Girona substituint la diputada al Congrés i exconsellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà. Cañigueral va ocupar el cinquè lloc de les passades eleccions del 14 de febrer del 2021. Tanmateix, els republicans van obtenir 4 diputats i Cañigueral se'n va quedar fora. És delegada del Govern a Girona des del 2021. El 2006, però, va esdevenir diputada al Congrés en representació de les joventuts del partit. Entre l'abril i el novembre del 2019 va tornar a ser diputada al Congrés, però la repetició electoral la va deixar fora. Sociòloga i nascuda a Cassà de la Selva (Gironès), és la secretària general del partit a la Federació de Girona i és militant dels republicans des del 2000. 

Laia Cañigueral, la cap de llista d'ERC a les comarques de Girona per al 12-M / ACN
Laia Cañigueral, la cap de llista d'ERC a les comarques de Girona per al 12-M / ACN
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!