El secretari quart de la Mesa del Parlament i diputat d'Esquerra Republicana, Ruben Wagensberg, s'ha traslladat a Suïssa per protegir-se de la persecució de la justícia espanyola amb la causa de Tsunami Democràtic. El diputat republicà, tal com avança Rac1, és en aquests moments a Ginebra per assessorar-se amb organitzacions i advocats per tal que l'ajudin en el seu cas. Wagensberg, igual que el president Puigdemont i la secretària general del seu partit, Marta Rovira, està perseguit per un delicte de terrorisme arran de les protestes postsentència a l'aeroport del Prat o el tall de la Jonquera. De fet, el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón va enviar el novembre passat el seu cas al Suprem per poder-lo investigar, ja que, juntament amb Puigdemont, són aforats

Remarca que no està exiliat

Wagensberg remarca que no és a l'exili i explica que la decisió la va prendre a principis de gener, un cop el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, va accelerar tots els procediments legals contra els líders independentistes, arran de l'inici de la tramitació de la llei d'amnistia. Com que el Suprem encara ha de donar llum verda a la seva imputació, encara no està investigat. De fet, ni tan sols l'han citat a declarar. Per tant, podria tornar avui mateix sense cap impediment legal

Aquesta situació també li ha provocat problemes de salut mental. El mitjà citat assegura que les notícies, els articles i els moviments del jutge, que parlen d'ell contínuament com si fos un terrorista, l'han deixat tocat. Des de fa setmanes, té episodis i atacs d'ansietat greus que l'incapaciten per poder fer la seva feina. De fet, està de baixa mèdica com a diputat i secretari quart de la Mesa del Parlament.

El paper de Wagensberg, segons la Guàrdia Civil

L'informe de la Guàrdia Civil sobre el cas de Tsunami Democràtic apuntava que Wagensberg, presumptament, redactava els comunicats del moviment independentista sota l'àlies de 'Konan'.  A més, també l'assenyalava per "implicar-se i preocupar-se per l'èxit de les accions de Tsunami". L'informe de la Guàrdia Civil també detallava que el diputat republicà "va impartir ordres a alts càrrecs del partit", com "Oriol Soler, àlies Rigoberto". 

Wagensberg és diputat del Parlament de Catalunya des de les eleccions catalanes del 2017, justament després de l'aplicació de l'article 155. Com que els fets de Tsunami van succeir quan ell ja era diputat, la seva causa podria anar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Tanmateix, García-Castellón, juntament amb altres organitzacions judicials, maniobren perquè la seva causa vagi a parar al Tribunal Suprem, on s'hauria d'investigar el president Puigdemont pel mateix cas. 

Mostres de suport

La notícia ha desencadenat una allau de mostres de suport al secretari quart de la Mesa del Parlament i diputat d'ERC, principalment de polítics independentistes. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha tancat files amb Wagensberg i ha indicat que "la duresa d'una acusació penal per terrorisme sense cap tipus de fonament no la desitjo a ningú". El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha estat concís: "No esteu sols". També han mostra solidaritat amb el diputat d'ERC el Consell de la República i el diputat de la CUP Carles Riera, entre d'altres.

ERC deslliga la marxa de Wagensberg del fre a l'amnistia

La vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha assenyalat que la marxa a Suïssa del seu company i diputat d'ERC "no té res a veure" amb la paralització al Congrés de la llei d'amnistia. Vilagrà ha preferit no aprofundir en la decisió de Wagensberg perquè és un "tema molt personal" del qual no té prou informació, però ha incidit que "moltíssimes persones estan acusades de terrorisme i de coses molt greus", i per això creu evident que la situació és molt delicada, segons ha assenyalat en una entrevista a RNE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!