Esclat d'ira pel que ha dit una argentina a Barcelona, en un vídeo publicat al TikTok del portal Barcelona Secreta. En les imatges que s'han viralitzat aquest dimarts, el reporter passeja per la capital catalana i pregunta a diferents persones sobre quines zones de la ciutat intenten evitar. "Com més català, més intento evitar-la", és la polèmica resposta d'una noia, que ha fet emprenyar més d'un usuari de les xarxes socials. Twitter s'ha omplert de crítiques davant d'aquest nou episodi de catalanofòbia, mentre que Barcelona Secreta ha eliminat el vídeo de les seves plataformes, tot i que moltes persones ja l'havien descarregat i l'han tornat a difondre.
"Com més catalana sigui la zona, més intento evitar-la", insisteix la noia, però la cosa malauradament no s'acaba aquí. Sí, encara pot dir més coses problemàtiques: "Anar a San Roque, per exemple, que és un lloc amb gitanos —com si no hi hagués gitanos catalans a Sant Roc—, m'agrada molt. Totes les coses que són llocs amb immigració m'agraden molt. Però com més català, més intento evitar-lo". "Tot el que no sigui espanyol i català, per mi està superbé", afegeix, incapaç de deixar de faltar el respecte als habitants de la ciutat on es troba. I el súmmum és quan diu que els catalans són pitjors que els espanyols: "No crec que els catalans no siguin espanyols, crec que són espanyols, i una versió fins i tot peorcita". "Garrepes", conclou.
Bueno deixo això aquí i me’n vaig 👌👌 pic.twitter.com/A0aEAPOXBu
— Josep M. Altafulla i Llefià (@naidelcarrer) July 15, 2025
Davant d'aquest odi, centenars d'usuaris han omplert les xarxes socials de retrets. Algunes persones s'han preguntat per què continua a una ciutat l'essència de la qual no li agrada gens, mentre que d'altres han estat més directes i han anunciat que denunciarien la noia. Bé, més que la noia, que denunciarien el portal Barcelona Secreta per delicte d'odi. Altres usuaris han estat més irònics, assegurant que la dona havia cursat alguna mena d'estudis descolonials —lligant així la polèmica d'aquest dimarts amb la de dijous passat, quan es va viralitzar el controvertit gag catalanòfob que es va representar durant la presentació de l'Informe de l'Observatori de les Discriminacions a Barcelona, que precisament constata que el 99% de les discriminacions lingüístiques són contra catalanoparlants.
Si bé es va viralitzar dijous, va ser dimecres quan es va representar aquest espectacle que ha estat àmpliament considerat un escarni de la llengua catalana. En resum, aquell espectacle mostrava com una persona immigrant i castellanoparlant intenta que l'atenguin els serveis mèdics i administratius públics. I ho fa sense èxit, ja que en tots dos casos se li exigeix el coneixement del català. A més, la protagonista aconsegueix finalment el nivell C2 de la llengua, però no aconsegueix feina perquè una empresa busca un perfil "nadiu". És un esquetx que forma part de l'obra de teatre Esas latinas, de la companyia Teatro Sin Papeles i dirigida per la colombiana Camila Pinzón Mendoza, que suposadament està basada en casos reals. I és que tothom ho sap, que a Barcelona la llengua que t'imposen és precisament el català...

Es vanta de la seva catalanofòbia... que ve de lluny
A Instagram, la noia (@supercursi) s'ha vantat de la seva catalanofòbia i ha compartit el vídeo acompanyat d'u comentari: "Divina". Unes hores després de publicar-lo, després de rebre diversos comentaris, ha esborrat la publicació. I a Twitter (també @supercursi), veiem com l'odi als catalans ve de lluny. Fa gairebé dos mesos, escrivia aquesta piulada: "Vaig créixer en un lloc que odiava i he passat la meva vida escapant d'ell per acabar, com qui cau en una casella dolenta d'un joc de taula, en el mateix lloc (Barcelona) a 16.000 quilòmetres de distància". Però el pitjor és el que va dir el gener: "Mai he conegut gent més repugnant que els espanyols, més específicament els catalans. Tinc el cos constantment tens de fàstic des que vaig posar un peu a Barcelona".
Entre les crítiques hi ha hagut la de Plataforma per la Llengua, que ha considerat que "evitar barris perquè s'hi parla català no és una opinió, és xenofòbia lingüística". "I, per cert, Barcelona Secreta, podríeu no donar tanta veu a aquests discursos i incorporar el català al web, que és la llengua pròpia de Barcelona per molt que hi hagi qui ho eviti", ha afegit l'entitat, en una piulada.
