El grafiter Roc Blackblock ha tornat a pintar un mural de protesta sobre el que li van censurar fa quinze dies a la plaça Tres Xemeneies del Poble Sec. Enmig de la campanya electoral, l'artista va donar una vida un mural en el qual reclamava la llibertat de Pablo Hasél. Aquesta, però, va ser esborrada per la Guàrdia Urbana. L'Ajuntament es va disculpar posteriorment i va oferir a Blackblock els mitjans per a tornar-lo a pintar.

El mural esborrat fa quinze dies "per error", segons l'ajuntament de Barcelona, contenia entre altres la cara del rei emèrit, titllant-lo de 'lladre', 'xoriço' o 'assassí d'elefants'.  Ara, acompanyat d'una quarantena d'artistes més, Roc Blackblock no ha pintat el mateix mural, sinó busts dels diferents Caps d'Estat, incloent Franco i el Rei emèrit. Amb això, el grafiter ha fet una crítica a l'actual model  polític actual i ha reivindicat la llibertat d'expressió.

Pintura contra la censura

"El motiu de la nostra acció que és la protesta per la censura i una defensa de la llibertat d’expressió més enllà de la meva obra, de la meva figura", ha explicat Blackblock a l'ACN.

Blackblock atribueix l'esborrat de la seva pintada al fet que hi hagi "temes intocables, com l'exèrcit o la monarquia", i ha assegurat que "algú va prendre la decisió" de tapar el seu mural, més enllà que dins del consistori hi hagi "diversitat d'opinions al respecte". "Aquest ja és un problema de l'ajuntament, però no l'objecte de la nostra protesta", ha comentat després d'admetre que el govern municipal li va oferir costejar el seu nou mural.

L'artista i la resta de grafiters que aquest matí han pintat i repintat murals del parc del Poble Sec ja hi van ser fa quinze dies, convocats en defensa de la llibertat d'expressió i a propòsit de la sentència de presó contra el raper Pablo Hasel.

pintura roc blackblock / ACNEls artistes que han acompanyat a Roc Blackblock a pintar el mural de Les Tres Xemeneies / ACN

Blackblock ha manifestat que des de fa temps que es ve denunciant la falta de llibertat d'expressió i la censura que es viu en el país. "Mural, tuits, cançons, però sembla que fins que no ha entrat una persona a presó i s’ha començat a cremar containers no s’ha començat a canviar les lleis", ha exposat l'artista que ha afegit: "com és el cas Valtònyc ja estava la sentència ferma, és a dir, els casos de repressió i censura ja fa temps que corren en aquest país i ara se’n comença a parlar". 

Davant d'aquesta situació, ha argumentat que seguiran utilitzant tots els instruments que estiguin a les seves mans per denunciar aquesta mancança de drets. "Nosaltres seguirem fent ús de totes les eines, i tant de bo no s'hagi d'arribar a l'extrem de fer accions de confrontació i de legítima defensa davant la policia per fer valdre la nostra veu i la protesta", ha advertit.