Davant l'immobilisme del PSOE, el grup d'Unidas Podemos ha decidit fer un pas endavant. Com ja havia anunciat, la formació ha demanat l'indult per al raper lleidatà Pablo Hasél i també per a Valtònyc, que es troba a l'exili a Brussel·les des del maig del 2018. L'escrit, avançat per l'Ara i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, demana la commutació total de les condemnes per als dos cantants. Jaume Asens l'ha registrat al Ministeri de l'Interior després d'haver obtingut el vistiplau de les dues defenses. Ara per ara, el govern espanyol simplement s'ha compromès a reformar el Codi Penal, sense fixar terminis.

En l'escrit adreçat a Justícia, on demana que es tramiti per la via d'urgència, Jaume Asens argumenta que "permetre que aquestes persones, artistes que han estat condemnats per delictes d'opinió, romanguin a la presó o a l'exili comporta una pèrdua d'eficàcia de la proposició de llei en tramitació, que és fruit d'un consens social i polític que posa de manifest la necessitat que ningú sigui condemnat per les seves opinions". En aquest sentit, el president del grup parlamentari d'Unidas Podemos recorda que l'executiu ja ha anunciat que treballa en una reforma per fer que els "excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió" no siguin castigats amb penes de presó, sinó amb "penes dissuasives".

 

"L'indult és la via que la legislació vigent ofereix al govern per actuar davant el convenciment social que les condemnes són injustes i a l'espera de l'aprovació i posterior aplicació de la reforma del Codi Penal anunciada tant pel grup parlamentari d'Unides Podem com pel mateix govern", reitera la petició d'indult per als dos rapers. 

Pablo Hasél està condemnat per l’Audiència Nacional per un delicte d’enaltiment del terrorisme, amb agreujant de reincidència, i per injúries i calúmnies a la Corona i a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Per la seva part, Valtònyc va ser condemnat pel mateix tribunal a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes, amenaces i calúmnies i injúries greus a la Corona.

Un "problema" per a l'Estat

Malgrat els discursos en públic, La Moncloa veu un “problema”, especialment per a la imatge de l’Estat, en l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél. Segons fonts de l'executiu central, “ningú entén”, ni tan sols “els més hooligans” de la dreta, que hagi acabat així. Així, assenyalen que la seva condemna posa de manifest que la legislació actual permet aquestes interpretacions, i que per això cal una reforma del Codi Penal. Aquesta reforma, si no passa res, s’inclourà en la reforma global de la norma, on també hi anirà la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició.