Aquest matí ha circulat per twitter l'enxampada que un grup de veïns han fet a les ordenances municipals dictades pel govern de l'alcaldessa Ada Colau a Barcelona. Una brigada de la neteja, custodiada per la Guàrdia Urbana per evitar aldarulls, ha esborrat un mural immens fet en una paret on es demanava la llibertat de Pablo Hasél.

La pintura no ha durat ni 24 hores

El raper podria ingressar a presó aquesta mateixa setmana per cantar contra la monarquia espanyola. La lletra de les seves cançons va ser aplaudida pel mateix company de partit de Colau, el vicepresident Pablo Iglesias l'any 2011. En canvi ara, una dècada després, Hasél ha recordat que ningú de "Podemos i els comuns l'ha trucat per donar suport" i no li sorprèn perquè "són la tercera pota del règim". El mateix Hasél lloava la iniciativa, obra del grafiter Rock Black Block, abans de desaparèixer: "Mur republicà i solidari, gran".

ElNacional.cat ha pogut contactar amb l'artista i assegura que "desconeixia" que li haguessin retirat i ningú l'ha informat. Aquest mur està situat al Parc de les Tres Xemeneies, davant l'antiga central elèctrica de la Canadenca. I la pintura en qüestió es va 'estrenar' tot just ahir, no ha durat ni 24 hores.

La pintura en qüestió estava exposada en una paret dedicada als grafitis. No només s'ha passat pintura marró per damunt les reivindicacions a favor de Hasél, sinó també a la cara del rei emèrit, Joan Carles I, a qui se'l titllava de "lladre, dictador, assassí d'elefants, xoriço i paràsit" amb fletxes republicanes apuntant el seu cap. En canvi, sí han decidit no eliminar el lema "llibertat d'expressió" i altres simbologies pròpies dels grafiters.

Un indicatiu clar de l'encàrrec personal per eliminar pintura però no pas per altres, ni tampoc per motius estètics de tot el mur. L'usuària Montse Planas, a través de twitter, se n'ha fet ressò. Des de l'Ajuntament i el govern Colau, de moment, silenci.

Neteja de cartells 

Aquest cap de setmana, s'han vist diferents encarregats de la neteja de la capital catalana retirant cartells electorals de Junts per Catalunya. Les imatges mostren treballadors d'aquest servei municipal retirant els cartells de la candidata de Junts, Laura Borràs, que estaven penjats en un dels fanals del carrer.

Però segons fonts de l'Ajuntament, la retirada s'ha fet perquè estaven penjats en un lloc no permès. Colau va lamentar la denúncia que des de Junts van fer a les imatges: "És greu que un expresident de la Generalitat i la líder de Junts per Catalunya a Barcelona, difonguin teories conspiratives delirants que posen en el punt de mira els treballadors, els exposen amb imatges i qüestionen la seva professionalitat".