Sembla que la guerra que va esclatar el mes de febrer entre Teodoro García Egea i Pablo Casado contra Isabel Díaz Ayuso ja és història del partit amb l'arribada a la presidència d'Alberto Núñez Feijóo, que ha disparat els populars a les enquestes. Amb tot, però, segueixen sorgint informacions que expliquen tots els detalls de la guerra oberta entre dues persones que en el passat havien estat grans amics, Ayuso i Casado. Aquesta crisi va esclatar per la investigació sobre la família Ayuso per un possible cas de corrupció que l'envoltava a ella i el seu germà en la compra de mascaretes, però la realitat és que es remuntava molt més en el temps, des que la madrilenya es va convertir en un fenomen després de les eleccions del 4-M i volia presentar-se al congrés per presidir el partit a Madrid. Ara, el diari El Mundo revela el contingut d'aquests missatges personals entre els polítics que reflecteixen a la perfecció les tensions viscudes. 

La llavor del problema: Madrid 

Pocs dies després de la seva victòria electoral, el 13 de maig Ayuso escrivia a Caado per anunciar-li les seves intencions: "Estimat Pablo. Com t'imaginaràs em vull presentar al Congrés a Madrid. Fa dies que espero per dir-t'ho i parlar-ho abans de ser sincera a les entrevistes. Porto 17 anys en aquesta casa sent tota mena de coses. Vull un projecte, el teu, a Madrid. Però vull fer el pas, l'he de donar. I et demano el teu suport", escrivia en un contundent missatge la presidenta madrilenya. Casado, tanmateix, la va respondre tirant pilotes fora: "Estimada, Isa, crec que paga la pena parlar aquest tema en persones quan ens veiem. Petons". Davant aquesta seca contestació, Ayuso insistia: "Fem per veure'ns, si us plau. Em passo el dia dient el que no vull. Podem veure'ns mitja hora el cap de setmana o dilluns?", però Casado evitava aquesta trobada i la posposava reiteradament. 

Ayuso en va tenir prou per adonar-se que la direcció del seu partit, a la qual va assenyalar directament quan va esclatar l'escàndol de les mascaretes, no volia que acumulés més poder. Casado i Egea es van encarregar de deixar-ho clar en tots els actes del partit, tant públics com privats. El president patia per si Ayuso decidia de sobte crear una candidatura alternativa per prendre-li el lloc. 

Els retrets d'Ayuso 

Un mes després del primer missatge, el 17 de juny les diferències es van constatar quan Gènova va muntar un acte per reivindicar els dos anys d'Almeida al capdavant de la ciutat, però Ayuso ni tan sols va ser convidada. Ella va reaccionar amb un nou whatsapp: "M'agradaria que quedéssim un dia, que parléssim serenament i que no ens allunyéssim. La manca de comunicació provoca aquestes ximpleries". Un altre cop, silenci de Casado. Aquest va fer que a Ayuso se li comences a esgotar la paciència i reforcés l'ofensiva per un congrés regional que encara no s'ha produït. Ella feia una crida al efecte 4-M, que els va tornar a posar de moda: "El congrés és urgent, nomenar candidats potents i elevar-los a alcaldes i fer-ho amb temps. Parlem de ciutats amb 200.000 habitants i tenim candidats desconeguts. Si esperem, anirem molt per darrere". 

Els missatges pel congrés van continuar a finals d'agost, sense èxit. L'1 de setembre, amb el començament d'un nou curs, el va advertir que ja no amagaria les seves intencions, comunicat als periodistes que tenia la intenció de presentar-se. A més, tot i que Casado continuava immòbil va oferir-li deixar-se veure junts en públic i fer una compareixença al pati de la Puerta del Sol. El president va tornar a dir que no.  

En tot aquest context, Casado va descobrir el cas de la possible corrupció del germà d'Ayuso i va veure l'oportunitat de destruir-la, que justificava que el seu germà havia declarat l'ingrés i, per tant, era legal. Egea, enemic número 1 de Ayuso, va aprofitar l'ocasió per fer-li saber que no podria presidir el congrés amb aquest cas a les espatlles i ella el va bloquejar per Whatsapp.

Un missatge de 'bon any'

Des d'aquest moment les tensions van anar en augment i van esclatar a principis de desembre, quan un exministre va avisar Ayuso que des de l'Ajuntament de Madrid havien contractat un detectiu per espiar la seva família. Ayuso va embogir i va demanar explicacions a Almeida, però aquest no sabia res. Amb el Cap d'Any, i sent conscient que Casado havia ordenat espiar-la, la presidenta el va tornar a escriure: "Serà un infern si no ens elevem per damunt dels partits que ens envolten (...) Et prego que li donis una volta. Començar el 2022 junts seria el revulsiu més gran. I que  t'asseguis amb el govern de Madrid, que és el teu i per on et presentaràs. Comença el 2022 amb la casa unida al teu voltant...", li deia. Casado va tornar a rebutjar la proposta i la resta és història.