Ja es va acomiadar oficiosament del Congrés dels Diputats fa un mes, en la sessió de control amb Pedro Sánchez. I avui Pablo Casado s'ha acomiadat del Partit Popular. Ho ha fet anunciant que no només deixarà la presidència sinó també el seu escó al Congrés dels Diputats i renunciarà a qualsevol responsabilitat orgànica dins la formació. "Crec que el millor és que faci un pas al costat", ha admès el president sortint del PP, que aquest cap de setmana cedirà el testimoni a Alberto Núñez Feijóo. "Me'n vaig però tornaré per tot el que necessiteu", ha promès el líder conservador escapçat. S'ha endut una llarga ovació dels mateixos que l'han empès fora de Génova 13.

Ha començat la seva intervenció admetent que durant les últimes setmanes ha tingut un "sentiment agredolç", en primer lloc d'"injustícia" i després de "gratitud". En qualsevol cas, Pablo Casado diu marxar amb la "satisfacció del deure complert", amb la consciència tranquil·la: "Adolfo Suárez escollia sempre el camí difícil perquè la comoditat no escollís per ell. I jo, després de mirar als ulls a milers de compatriotes, em reafirmo que ha valgut la pena". A primera fila, a la mateixa sala, hi havia la seva arxienemiga Isabel Díaz Ayuso. Tots dos no s'han intercanviat una sola mirada; encara menys s'han abraçat o simplement saludat.

 

Com ja va fer després de renunciar a presentar-se al congrés extraordinari, Pablo Casado ha deixat clar el seu suport a Alberto Núñez Feijóo, a qui va demanar que es presentés: "Des d'avui obrim una nova etapa al partit i jo seré el primer en donar-hi suport. L'Alberto és un bon gestor i un bon amic. Podràs comptar amb mi sempre, estigui on estigui, pel que necessitis i en allò que pugui ser útil". I ha afegit: "Mentrestant, mantindré la prudència castellana que un gallec sap valorar". Ha acabat desitjant-li "sort, encerts i èxit". En acabar, ha rebut una gran ovació de l'auditori.

Malgrat tot, el president sortint, escapçat, ha tingut una rebuda freda, sobretot si es compara amb la de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso. Casado ha arribat a la Fira de Sevilla ha arribat després del recés per dinar. Quan ha entrat a l'auditori, els presents l'han aplaudit tímidament, però res a veure amb el que ha passat amb l'arribada de l'expresident Mariano Rajoy o de la mateixa Ayuso.

L'advertència d'Ayuso

Ja va passar a la convenció del passat octubre a València. Sis mesos més tard, la història s'ha repetit a Sevilla: Isabel Díaz Ayuso ha estat rebuda amb ovació i aplaudiments al congrés extraordinari del Partit Popular, més que ningú altre. Ella no havia de ser la protagonista, però ha eclipsat tothom, fins i tot el gallec Alberto Núñez Feijóo que ha d'assumir les regnes de la formació. El seu discurs, un dels és esperats, ha estat a l'altura de les expectatives. Aquest cop ha carregat contra el que ha batejat com a "ecofeminisme resilient empoderat amb perspectiva de gènere sostenible" i ha denunciat que hi ha espanyols a qui es "priva" de poder estudiar en castellà. I també ha tingut un missatge per Feijóo: "No ens hem reunit aquí simplement per guanyar un congrés, sinó per guanyar eleccions".