L'entrega de la Medalla d'Honor del Parlament als independentistes represaliats pel procés ha despertat la ira dels diferents partits unionistes, que pràcticament en desbandada ja s'han afanyat a anunciar que plantaran l'acte.

Ara bé, la jugada no li ha sortit bé al portaveu de Vox al Parlament, Juan Garriga, que en la seva breu resposta a la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, ha comès una falta d'ortografia que l'ha deixat ben retratat.

"No gràcies. Colpistes a pressó", ha respost a través d'un correu electrònic Garriga. La falta fa tan mal als ulls que ràpidament ha esborrat el tuit on es vantava de la resposta i ha tornat a publicar-ne un altre, aquest ja sense faltes.

resposta juan garriga laura borras

No deixa de ser curiós, però, que un representant de l'unionisme més ultra, que defensa que l'adoctrinament a les aules és tal que els nens no poden aprendre castellà a les escoles, quedi retratat en cometre una falta en català en una frase de cinc paraules.

L'unionisme planta l'acte

La negativa de Vox a assistir a l'acte ha estat seguida del PSC, Ciutadans i el PP. El líder socialista al Parlament, Salvador Illa, va criticar que l'entrega de la Medalla als represaliats no respon a l'"esperit" que "la Diada sigui de tots". El mateix partit ultra i Ciutadans van proposar que la Medalla fos per als agents del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil que van participar a l'operatiu de l'1-O. El PP, per la seva banda, va lamentar que l'entrega d'aquesta medalla el proper divendres "és la prova que el separatisme segueixen dividint i enfrontant als catalans". 

Segons va explicar Borràs, l'acte se celebrarà a la Cambra catalana la vigília de la Diada en una cerimònia de lliurament "en reconeixement del dolor sofert per milers de persones represaliades". La Medalla serà dipositada de manera excepcional al Museu d'Història de Catalunya "per fer present aquest trist episodi, que és història viva del país i que esperem que acabi ben aviat".

Qui sí que assistirà a l'acte, a més de les formacions independentistes, són els comuns. Tanmateix, aquests no s'han estalviat les crítiques cap a aquest reconeixement als represaliats pel procés. Concretament, han acusat Borràs "d'instrumentalitzar" la Medalla i usar-la de forma "partidista".

Dins de l'independentisme, els secretaris de la Mesa Ruben Wagensberg (ERC) i Pau Juvillà (CUP) van celebrar el reconeixement però van lamentar que la Generalitat segueixi exercint d'acusació contra alguns manifestants independentistes encausats.

 

Imatge principal: el portaveu de Vox al Parlament, Juan Garriga, en un ple / Foto: ACN