El Parlament de Catalunya atorgarà la Medalla d’Honor en la categoria d’or a "les víctimes de la repressió i de la causa general contra l'independentisme empresa arran del referèndum de l'1 d'octubre".

Així ho ha anunciat aquest dijous en una compareixença la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que també ha explicat que la Mesa ho ha aprovat per majoria a proposta d'ella mateixa.

 

Borràs ha informat que el proper 10 de setembre, vigília de la Diada Nacional de Catalunya, se celebrarà a la Cambra catalana una cerimònia de lliurament "en reconeixement del dolor sofert per milers de persones represaliades". La Medalla serà dipositada de manera excepcional al Museu d'Història de Catalunya "per fer present aquest trist episodi, que és història viva del país i que esperem que acabi ben aviat".

Entre els represaliats, que diverses entitats i partits independentistes situen al voltant dels 3.000, s'hi inclouen els presos, els exiliats, la resta de polítics encausats, els ferits en l'1-O i en altres protestes, els síndics de l'1-O o la cúpula dels Mossos, entre d'altres.

Com ha dit Borràs, la Medalla s'atorga a "personalitats o col·lectius que hagin ajudat a la societat catalana a sobreposar-se a situacions excepcionals". "Enguany, la Medalla vol expressar la voluntat d'acompanyar institucionalment els qui pateixen persecució per defensar la llibertat dels ciutadans a escollir el futur del país", ha explicat la presidenta.

Els darrers premiats

La cambra atorga la Medalla d'Honor des de l'any 2000 a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. L'any passat, la Medalla va ser atorgada als professionals sanitaris per la seva tasca durant l'epidèmia del coronavirus. La Mesa, que estava presidida per l'ara conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, va aprovar per unanimitat aquesta mesura.

L'acord subscrit per tots els grups destacava que "els esdeveniments viscuts han evidenciat, més que mai, que la sanitat pública universal i de qualitat és una eina essencial del nostre país".

L'any 2019, la Medalla va ser entregada al fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, i la capitana del vaixell Seawatch 3, Carola Rackete. L'any 2018 es va premiar l'Associació de Mestres Rosa Sensat, mentre que el 2017, va ser pel Cos de Mossos d'Esquadra, els serveis d'emergències, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils per la seva tasca durant l'atemptat de Barcelona i Cambrils.

 

Imatge principal: un manifestant de l'1-O ferit per la policia espanyola / Foto: Sergi Alcàzar