Després de les crítiques de Salvador Illa i el PSC a la decisió d'atorgar la Medalla d'Honor del Parlament als represaliats pel procés, ara han arribat, gairebé de la maneta, les de Vox i Ciutadans, que han reclamat el mateix: concedir aquest reconeixement al Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil.

Per una banda, el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha exigit a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que rectifiqui perquè, al seu parer, no es pot atorgar el reconeixement a uns "delinqüents responsables del cop d'Estat de 2017". 

ignacio garriga vox - acn

El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, en l'atenció d'aquest divendres / Foto: ACN

El líder ultra ha reivindicat que cal destinar-lo a les forces de seguretat de l'Estat "que van garantir l'ordre constitucional" a Catalunya l'octubre de 2017 "mentre els colpistes vulneraven drets i llibertats i amenacen la unitat nacional".

 

Per altra banda, el líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha acusat Borràs d'"escalfar" la Diada en lliurar la Medalla d'Honor de la institució "a les persones que van participar en les revoltes i els aldarulls de l'1-O, anomenant-los víctimes de la repressió".

carlos carrizosa - acn

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

Carrizosa també ha expressat que li agradaria que s'homenatgés "les persones que sí que ho van passar malament l'1-O", entre els quals ha citat la policia. També ha afirmat que aquesta distinció al col·lectiu "és un veritable frau a la resta de Catalunya", "donada per nacionalistes a altres nacionalistes".

Pel que fa a la decisió de dipositar la medalla al Museu d'Història de Catalunya, Carrizosa ha deixat anar sense complexos que aquest s'ha convertit "en un museu dels horrors del nacionalisme" i en un "quiosquet per a comissaris polítics".

 

Els matissos d'ERC i la CUP

Tot i que aquest reconeixement es va aprovar amb els vots a favor dels membres independentistes de la Mesa, des d'ERC, el secretari quart, Ruben Wagensberg, ha lamentat que la Medalla no s'atorgui a altres activistes i defensors de drets i ha recordat que la Generalitat ha actuat i actua en alguns casos repressius.

Des de la CUP també s'ha criticat la proposta de Borràs. El secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, ha denunciat via Twitter que, tot i estar d'acord amb la mesura, no es poden "obviar la complicitat institucional del Govern" amb la "repressió". En aquesta línia, la CUP ha instat Borràs a exigir que l'executiu retiri immediatament les acusacions particulars que manté contra "persones represaliades".

En la mateixa línia que Wagensberg, Juvillà ha denunciat la "repressió" més enllà de l'independentisme, com per exemple els defensors del dret a l'habitatge, el territori, l'educació i la sanitat pública. Finalment, el cupaire ha reclamat a Borràs que l'acte d'entrega, que serà el proper 10 de setembre, no sigui un "acte de caràcter partidari i partidista".​

 

Imatge principal: agents de la Guàrdia Civil durant l'1-O a Sant Julià de Ramis (Gironès) / Foto: ACN